Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Het verschil tussen potgrond en tuinaarde

Zwartmaken

Zwartmaken doe je in de herfst. Het is het wieden van de tuin om die daarna te voorzien van een dikke laag zwarte tuinaarde. Tuingrond kan door toevoegingen worden verbeterd. Tuinaarde is verrijkt met meststoffen en bevat kalk wat de groei van planten zal bevorderen. Na verloop van tijd zal de boden de voedingstoffen uit de tuinaarde opnemen.

Humus

Een heel andere zaak is het toevoegen van humus en compost. Hoe meer humus in de grond wordt gebracht, hoe gezonder het bodemleven in de tuin. Goede compost bevat honderden wormen per kubieke meter, die samen bruikbare mest produceren. Wormen eten organisch materiaal en produceren humus. Humus bindt voedingsstoffen en water en brengt gronddeeltjes aan elkaar waardoor de grond een kruimelige structuur krijgt. Humusrijke grond watert goed af en stimuleert het bodemleven. Hoe meer humus, hoe beter voor de planten.

Compost

Compost is een organische stof en die bepaalt de kwaliteit van de grond. Hoe meer, hoe beter. Dit kan met een composthoop, oude koemest of met kant-en-klare compost. Organische mest is beter dan kunstmest. Kunstmest heeft een negatieve invloed op de structuur van de grond en vervuilt het grondwater.

Keuze

Er is een grote keuze aan tuin- en potgronden: bemeste tuinaarde, potgrond speciaal, gecomposteerde boomschors, siertuincompost, rozengrond, rododendrongrond, tuinplantengrond, cactusaarde en zelfs bonsaigrond met Akadamklei uit Japan, en nog veel meer. Het beste is compost en organische grondverbeteraars zoals turf, kokosvezel, boomschors en cacaodoppen. Eigenlijk is een compost van eigen hoop het allerbeste voor uw tuin.

Grondsoort

De grond in de Nederlandse tuin verschilt. Tuingrond kan door toevoegingen worden verbeterd, maar niet volledig veranderd. Van zand valt immers geen klei te maken. Daarom is het beter om de planten aan de grond aan te passen dan grond aan de planten. Wie planten kiest die bij zijn grondsoort passen, hoeft geen vrachten tuingrond toe te voegen. Als de grond niet voor rozen of voor rododendrons geschikt is, dan is het speciaal voor een bepaalde doelgroep samengestelde tuinaarde bestellen niet zinvol.

Compost wordt op grondsoorten als zand en veen op de grond verspreid en licht ingeharkt. Op zware leem- en kleigronden kan ieder najaar spitten nodig blijven.