Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Hoe plaats je een schutting in je tuin?

In de meeste Nederlandse tuinen staat een erfafscheiding in de vorm van een schutting. Met een schutting kan voorkomen worden dat buren of mensen die langskomen, bij jou in de tuin kunnen kijken. Schuttingen worden daarom vooral geplaatst om de privacy te waarborgen. Daarnaast kunnen er nog meer redenen zijn om een schutting te plaatsen. Heb je huisdieren of kleine kinderen, dan barricadeert een schutting de tuingrens en kunnen ze niet weglopen. Verder zal een schutting ook zorgen dat je veel minder last hebt van tocht en kan het zelfs een dempende werking hebben voor geluiden van de straat.

Welk soort schutting?

Schuttingen zijn in talloze verschillende modellen, afmetingen en materialen verkrijgbaar. Hierbij is de houten schutting het meest populair. Dit zijn meestal kant en klare panelen die tussen houten palen worden opgehangen. Een houten schutting zorgt voor sfeer in de tuin. Het komt natuurlijk chique over en het heeft een warme uitstraling. Aan een houten schutting kun je ook bloembakken of ander zaken ophangen voor nog meer sfeer. Wil je helemaal een natuurlijk ogende houten schutting, ga dan voor een Hedera schutting. Een Hedera is een plant dat in een gaasscherm wordt gekweekt en waarmee je een natuurlijke schutting verkrijgt. Een Hedera schutting kan kant en klaar worden aangeschaft. Ga je voor een houten schutting dan is het belangrijk dat de panelen boven de grond worden opgehangen. Wanneer de panelen in contact komen met de grond, is het risico op houtrot aanwezig en kun je maar kort van je schutting genieten. Er wordt daarom ook vaak gewerkt met hout en beton, waarbij de houten panelen rusten op een ingegraven betonplaat. Voor een hele stevige schutting kun je ook kiezen voor een volledig betonnen schutting. Je loopt alleen het risico dat dit kil overkomt en dat je jezelf opgesloten voelt in je eigen tuin.

Hoe een houten schutting plaatsen?

Stap 1:
Bepaal eerst de erfgrens, zodat je de schutting juist plaatst. Plaats je kant en klare houten panelen, dan moet je bepalen hoeveel panelen en houten balken je nodig hebt. De standaardlengte is 1.80 meter.

Stap 2:
Span tussen het beginpunt en eindpunt een draad. Hiertegen wordt de schutting geplaatst.

Stap 3:
Graaf nu op de juiste afstanden gaten in de grond van ongeveer 60 centimeter en plaats de houten balken hierin. Het gat vul je op met sneldrogend cement, zodat ook de balken niet met de grond in contact komen.

Stap 4:
Nu kun je de houten schuttingspanelen tussen de balken monteren. Hang de panelen enkele centimeters boven de grond.