Vind jouw tuincentrum

Kerstdorp bouwen voor beginners

Bent u dit jaar voor het eerst van plan om een kerstdorp te gaan bouwen? Op christmaholic.nl gaf Nederlands kampioen kerstdorp bouwen, Stuart Bolk, zeven handige tips bij het bouwen van een kerstdorp. Wij delen deze graag met u!

Tip 1 De juiste benodigdheden

Bij het bouwen van uw eerste kerstdorp is het belangrijk dat u de juiste benodigdheden in huis heeft. Dit maakt het allemaal al een stuk makkelijker. Volgens Stuart moet u het volgende in huis halen:

  1. Kersthuisjes; begin klein met drie of vier kersthuisjes.
  2. Poppetjes; uw kerstdorpje zal pas echt tot leven komen wanneer het bewoond is.
  3. Boompjes; deze zijn verkrijgbaar in allerlei soorten en maten en ze maken uw kerstdorp realistischer en groener.
  4. Verlengsnoer; voor een mooi verlicht kerstdorp heeft u het juiste verlengsnoer nodig.
  5. Sneeuw; zonder sneeuw creërt u geen wintersfeer!

[page-break]

Tip 2 Bouw uw kerstdorpje in vier stappen

Volg dit handige stappenplan en het komt zeker goed:

  • Stap 1: Zoek een goede plaats uit voor uw kerstdorp. Hoe groot gaat het dorp worden en hoeveel stroompunten heeft u nodig? Denk ook na over het verhaal dat u wilt gaan uitbeelden.
  • Stap 2: Zet de huisjes neer en sluit ze aan met behulp van een verlengsnoer.
  • Stap 3: Zet nu de poppetjes en boompjes neer. U kunt eventueel stickertjes kopen bij een tuincentrum in de buurt om ze aan de grond vast te maken. Creëer scénes binnen uw kerstdorpje. Dit geeft het leukste effect!
  • Stap 4: Strooi hier en daar nepsneeuw. Dit maakt uw kerstdorp helemaal af. Gebruik eventueel kwastjes om uw poppetjes sneeuwvrij te maken. Met glinsterende losse sneeuw creëert u het mooiste effect, maar dit kan wel troep geven.

[page-break]

Tip 3 Creëer een realistisch en natuurlijk effect

Hoe zorgt u er nou voor dat uw dorpje er realistisch en natuurlijk uitziet? Volgens Stuart lukt dit het best door met mos te werken. Mos is verkrijgbaar in verschillende kleuren en structuren. Varieer daarnaast in hoogte met uw boompjes. In een echt bos is ook niet iedere boom even lang.

Tip 4 Gebruik een plastic berglandschap

Vindt u een plat landschap wat saai? Kies er dan voor om heuvels te plaatsen. Voor beginners zijn plastic bergen het makkelijkst. U kunt deze kopen bij een tuincentrum bij u in de buurt. Gevorderde kerstdorp bouwers gebruiken volgens Stuart materialen als kippengaas, papier-maché, dozen en piepschuim. Het voordeel van deze materialen is dat ze goedkoop zijn, maar het is wel lastiger om de juiste vormen te creëren.

[page-break]

Tip 5 Extra decoraties

Natuurlijk kunt u altijd decoraties toevoegen. Denk bijvoorbeeld aan: steentjes, mos, lavastenen, houten stammetjes en takjes. Met blauwe steentjes kunt u prima water nabootsen. Weggetjes kunt u bijvoorbeeld maken van zwarte of bruine stenen. Plak de natuurlijke producten zoveel mogelijk tegen uw plastic bergen aan voor een natuurlijker effect.

Tip 6 Houd uw kerstdorp betaalbaar

Goedkoper is natuurlijk leuker en wat betreft kersthuisjes bent u zo klauwen met geld kwijt. Kijk eens rond op websites waar tweedehands spullen worden aangeboden. Misschien zwerven hier ook wel wat kersthuisjes rond. Koopavonden en de dagen nét na Kerst zijn een goed moment om kersthuisjes te kopen bij tuincentra. Vis ook al uw oude kortingsbonnen op. Speur niet enkel de kerstafdeling af, maar kijk bijvoorbeeld ook op de groenafdeling en aquariumafdeling voor mos of steentjes.

[page-break]

Tip 7 Inspiratie opdoen

Doe voordat u gaat beginnen met bouwen flink wat inspiratie op. Dit kan natuurlijk online, maar de beste manier is nog wel om bij tuincentra langs te gaan. Laat u in het begin niet overweldigen door de enorme kerstdorpen die vaak worden uitgestald. Bekijk ze fragmentarisch of ga op zoek naar kleinere presentaties. Het kiezen van een thema maakt het makkelijker om te bepalen welke huisjes en poppetjes u wilt hebben.

Heel veel succes met het bouwen van uw kerstdorp!