Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Meer groen om je heen? Kies voor een groendak!

Als je van mening bent dat je eigenlijk nooit teveel groen in je buurt kunt hebben, ben je misschien op zoek naar manieren om je tuin uit te breiden. Aangezien hier niet altijd plaats voor is, is het soms nodig ‘out of the box’ te denken. Je zou bijvoorbeeld een groendak kunnen overwegen.

Wat is een groendak?

Groendaken zijn grofweg in twee categorieën onder te verdelen: het sedumdak en de daktuin. Sedum is een vetplant die erg gehard is en overleeft vrijwel alle weersomstandigheden. Een sedumdak is voornamelijk functioneel. Hoewel het een groenere omgeving creëert en daardoor in zekere mate een esthetische waarde aan je huis toevoegt, brengt het voornamelijk een verlaging van stookkosten tot stand.

Een daktuin wordt juist aangelegd voor de sier. Net als in een echte tuin kun je er bloemen planten, tuinmeubels neerzetten en tuinverlichting plaatsen. Als je op je daktuin veel begroeiing hebt, zal het echter ook in een zekere mate dezelfde voordelen met zich meebrengen als het sedumdak. Wel moet je er rekening mee houden dat een daktuin hetzelfde onderhoud vereist als een normale tuin, terwijl een sedumdak zeer onderhoudsarm is.

Voordelen van een groen dak

Een groendak is niet alleen mooi, maar ook zeer nuttig. Zo vangt de begroeiing water op. Hier zijn sommige gemeenten zo blij mee dat zij subsidie geven aan degenen die een groendak willen aanleggen. Nederland heeft namelijk steeds vaker te kampen met wateroverlast, waarbij riolen moeite hebben om het regenwater weg te leiden. Hoe meer groendaken, des te meer hemelwater kan worden opgevangen. Zowel de plantenwortels als de substraatlaag van het groendak nemen het vocht op, zodat het vervolgens weer langzaam kan verdampen. Een groendak houdt bovendien je huis koel in de zomer. De planten zijn geen vervanging van dakisolatie, maar ze zullen in samenwerking met de isolatie de temperaturen in je huis laag houden in de zomer en hoog in de winter. Eigenaren van groendaken zijn in de regel maandelijks dan ook een stuk minder kwijt aan hun energieleveranciers.

Hoeveel kost een groendak?

Wie een groendak wil aanschaffen, zal diep in de buidel moeten tasten. Zo kan de aanleg van een sedumdak de huiseigenaar al snel 30 euro per vierkante meter kosten. De prijs van een daktuin kan zelfs oplopen tot 120 euro per vierkante meter. En dan moet er soms ook nog een toegang tot het dak gemaakt worden. Begroeiing op je dak heeft als voordeel dat je dakbedekkingsmateriaal veel langer mee zal gaan. De planten beschermen je dak namelijk tegen waterschade en UV-straling. Helaas is een daktuin niet geschikt voor ieder type dak. Je zult dus een specialist moeten vragen je dak te beoordelen.