Alles over de hybride warmtepomp
Hybride auto's zijn niet de enige technologische revolutie van de laatste jaren: er is ook nog de hybride warmtepomp, een installatie die heel wat voordelen met zich meebrengt voor uw leef- en werkcomfort en op financieel vlak. Wat is een hybride warmtepomp en wat zijn die voordelen precies? Hier leest u er alles over.
Wat is een hybride warmtepomp?
Een hybride warmtepomp is een soort waterpomp die samenwerkt met uw cv-ketel, waardoor u minder aardgas verbruikt. De werking hybride warmtepomp is gebaseerd op het feit dat dit systeem warmte haalt uit ventilatielucht of buitenlucht om uw woning of bedrijfsgebouw te verwarmen.
De voordelen van een hybride warmtepomp
1. Minder betalen voor energie
Hybride warmtepompen zijn razend populair in België, omdat ze een voordeligere oplossing zijn dan verwarmen zonder gas. Vooral als uw cv-ketel nog in goede staat is. Het is met zo'n warmtepomp immers mogelijk om uw gewone radiatoren te gebruiken, wat u trouwens ook veel verbouwings- en installatiekosten bespaart.
2. Meer comfort in huis of uw bedrijf
Een hybride warmtepomp wordt altijd in de buurt van de cv-ketel geïnstalleerd. Buitenshuis komt ook een buitenunit, die energie opwekt door middel van de buitenlucht. Zo'n warmtepomp verwarmt uw woning zelf, terwijl de cv-ketel zorgt voor warm water - maar alleen als dat nodig is, bijvoorbeeld bij vriestemperaturen.
Goed om te weten? Een hybride warmtepomp zorgt voor relatief veel meer warmte dan de hoeveelheid elektriciteit die u ervoor nodig heeft. Het resultaat is dat uw gasfactuur sterk daalt. Hierdoor bespaart u met een hybride pomp al snel 25%.
3. Gemakkelijk te integreren
Vervolgens is een hybride warmtepomp meestal snel te installeren in de woning. Zoals gezegd zijn er doorgaans geen grote renovatiewerken voor nodig, waardoor u direct van het comfort van een nieuwe warmtepomp geniet. Daarbij zijn warmtepompen met hybride werking compatibel met elk type cv-ketel en zelfs gewone radiatoren.
Heeft een hybride warmtepomp ook nadelen?
Hybride warmtepompen zitten in de lift, maar misschien vraagt u zich af of er ook nadelen aan verbonden zijn? Houd er rekening mee dat de installatiekosten voor zo'n pomp meestal relatief hoog liggen. Dit heeft vooral te maken met de installatie van de buitenunit. Aan de andere kant zorgt zo'n warmtepomp natuurlijk wel voor lagere energiekosten, dus u verdient die extra investering op de lange termijn terug.