Vind jouw tuincentrum

Orchidee in een vaas is dé bloem van november 2018!

Er zijn heel veel verschillende soorten orchideeën, maar ze zijn allemaal even chic en kleurrijk. Deze maand besteden we wat extra aandacht aan deze populaire bloem, want juist doordat de orchidee zo’n vast onderdeel van ons interieur is geworden, vergeten we weleens hoe bijzonder deze bloem eigenlijk is.

De selectie orchideeën van november 2018

Bloemenbureauholland heeft voor november drie mooie orchideeën uitgekozen:

  • Phalaenopsis. Dit is de populairste orchidee, die een plekje heeft in bijna iedere woonkamer. Phalaenopsis wordt ook wel de vlinderorchidee genoemd, doordat de bloemblaadjes net vlindervleugels zijn. Als u goed kijkt, kunt u er ook een vogel in ontdekken.
  • Vanda. Dit is misschien wel het meest mysterieuze geslacht onder de orchideeën. De bloemen zijn lang houdbaar en de kleuren zijn uitbundig. Vanda heeft gestipte bloemen en het is een echte schoonheid.
  • Cymbidium. Deze orchidee is vanaf augustus tot maart in ieder tuincentrum verkrijgbaar. Er zijn mini’s, grootbloemige en Cascadesoorten. Het bijzondere aan deze orchidee is dat de bladeren heel smal zijn en dat de bloemtakken zes of meer bloemen dragen. De bloemen zijn wit, geel, groen, roze, rood of bruin. Hoe ouder de plant is, des te meer takken er verschijnen. Het begint vaak met één tak.

Welke orchidee vindt u het mooist?

[page-break]

Waar komt de orchidee vandaan?

De orchideeënfamilie is de op één na grootste plantenfamilie ter wereld. We weten niet precies hoe oud de orchidee is, maar we weten wel dat de eerste orchidee in het tropisch regenwoud groeide. Ze groeien in het wild als epifyten in en op bomen, takken of twijgen. De wortels gaan de lucht in. We planten orchideeën dan ook nooit in aarde of potgrond.

Orchideeën in een vaas

Wij willen u graag laten zien dat u de orchidee ook op een andere manier neer kunt zetten, zodat het er wat origineler uitziet. We zetten de orchidee deze week dan ook niet in een pot, maar in een vaas. Maak de vaas goed schoon en vul hem met leidingwater op kamertemperatuur. Voeg wat plantenvoedsel voor orchideeën toe. Knip de stengels 5 cm schuin af. Stel nu een mooi, kleurrijk, maar evenwichtig boeket samen van de orchideeën die deze maand in de belangstelling staan. Maak het boeket mooi vol. Ververs het water in de vaas regelmatig en voeg dan nieuwe voeding toe. Zet de vaas nooit op de tocht of bij de verwarming. Bij de fruitschaal is ook geen goed idee. Orchideeën zijn namelijk heel gevoelig voor ethyleengas en dit wordt afgescheiden door fruit.

Nóg een leuk idee met orchideeën

Creatief met orchideeën

©Bloemenbureauholland