Vind jouw tuincentrum

Sfeervolle terrasverwarming

Het kan ’s avonds nog een beetje koud zijn, maar dat betekent niet per se dat u dan binnen hoeft te zitten. Het kan zelfs een gezellige en knusse sfeer creëren om buiten in de tuin of op het terras te zitten of te eten rond zonsondergang. Met behulp van terrasverwarming kunt u het toch warm houden wanneer u in de avond buiten zit. Er bestaan verschillende soorten terrasverwarming, met elk hun voor- en nadelen.

Terrasverwarming op gas

Laten we beginnen met de voordelen van terrasverwarming op gas. Deze terrasverwarmers geven meer warmte af dan elektrische terrasverwarmers, ze hebben een groot bereik en zijn zeer mobiel, omdat ze geen snoeren nodig hebben. De meeste verwarming op gas is simpel te ontsteken en geeft direct warmte af.

Het grootste nadeel is echter de gastank. Wanneer u de terrasverwarming gebruikt raakt de tank op een gegeven moment natuurlijk op en hebt u geen verwarming meer. Ook is het vullen van de tank niet altijd even gemakkelijk te regelen.

Elektrische terrasverwarming

Elektrische terrasverwarming heeft natuurlijk geen tank, is compact en heel simpel in gebruik. U hoeft alleen te zorgen voor het juiste vermogen en u kan genieten van de verwarming. Sommige elektrische terrasverwarmers maken gebruik van straling om te verwarmen, waardoor u snel behaaglijke warmte voelt. Vaak zijn deze terrasverwarmers goedkoper in aanschaf en verbruik. Daarnaast gaan de lampen ook erg lang mee en hoeft u deze in principe niet te vervangen (bij normaal gebruik).

Duidelijk mag zijn dat de elektrische verwarmer vast zit aan een snoer en daardoor dus minder mobiel is. Afhankelijk van de indeling van de groepen in de meterkast kan het nodig zijn een extra groep aan te laten leggen.

Staand of hangend?

Hangende terrasverwarming is vrijwel altijd elektrisch, maar staande verwarming kan zowel elektrisch als op gas zijn. Het is afhankelijk van de ruimte voor welke soort verwarming u het beste kan kiezen. Is er geen stopcontact of muur/plafond in de buurt, dan is het natuurlijk het handigst om voor een terrasverwarming op gas te kiezen. Houd daarbij ook rekening met de grootte van de te verwarmen ruimte.

Vuurkorven

Een andere manier om uw terras te verwarmen is door middel van een vuurkorf. De vrolijk dansende vlammen geven extra sfeer en maken dat het er net iets gezelliger uit ziet. Iets dat de andere terrasverwarmers minder hebben. Verder zorgt een vuurkorf natuurlijk voor flink wat warmte. Ga voor een wat modernere uitstraling voor een vuurschaal of een haard. Dat ziet er net wat strakker uit, maar geeft dezelfde sfeer.

De nadelen van deze verwarmer is de veiligheid. Met open vuur moet u natuurlijk altijd voorzichtig zijn. Een goede ondergrond en het houden van genoeg afstand zijn daarom belangrijk. Het aansteken van een vuurkorf kost ook net even wat meer tijd dan een gas of elektrische terrasverwarming. Behalve bij de haarden, die vaak gewoon een gasontsteking ingebouwd hebben. Ook moet u natuurlijk een voorraadje hout inslaan wanneer u deze verwarmers wilt gaan gebruiken.

Keuze maken

Het mag nu duidelijk zijn dat alle soorten van terrasverwarming voor- en nadelen hebben. Om een goede keuze te maken moet u dus echt goed naar jouw persoonlijke situatie kijken. De ruimte die u wil verwarmen en welke mogelijkheden er zijn in die ruimte. Het maken van deze beslissing is nu hopelijk wel wat makkelijker nu u weet waar u rekening mee moet houden.

Bezoek ons terrasverwarmers overzicht om verschillende modellen te vergelijken.