Vind jouw tuincentrum

Tel mee tijdens het Grote Vogelweekend van Natuurpunt!

In het weekend van 27 en 28 januari organiseert Natuurpunt weer Het Grote Vogelweekend! Zij doen dit ieder jaar en om deel te nemen hoeft u enkel de vogels in uw tuin te tellen. Hoe kunt u dit het best aanpakken en wat waren de resultaten van vorig jaar?

Zo telt u mee

Tel op zaterdag 27 of zondag 28 januari een half uur lang de vogels in uw tuin of op uw balkon en noteer per soort hoeveel vogels u heeft geteld. Let op dat u dezelfde vogel niet dubbel telt. Vogels die alleen over uw tuin heen vliegen, tellen niet mee. Op de website van Natuurpunt kunt u de resultaten van uw telling invoeren. Doe dit voor het eind van het weekend.

[page-break]

Tips van Natuurpunt

Natuurpunt geeft enkele tips voor tijdens het tellen:

 • Telt u meerdere malen tijdens Het Grote Vogelweekend? Geef dan telkens een nieuwe telling door.
 • Loop tijdens gedurende het halfuur een beetje rond in uw tuin en kijk goed achter bomen en struiken. Vogels verstoppen zich nog weleens.
 • Ziet u heel veel vogels tegelijk, omdat u bijvoorbeeld een voederplank in de tuin heeft? Maak dan een foto en tel later op uw gemak de verschillende soorten vogels.
 • Print het tellijstje van natuurpunt. Deze staat op de website.

[page-break]

De resultaten van 2017

Vorig jaar was Het Grote Vogelweekend een groot succes; er werd flink geteld! Wij noemen enkele hoogtepunten. Vorig jaar telden 26.086 Vlamingen de vogels in hun tuin tijdens Het Grote Vogelweekend. Dit was een record. Er was veel interesse in de verschillende vogelsoorten, want er werden 850 vragen gesteld aan vogelexperts. Maar hoeveel vogels werden er nou geteld? Dat waren er in totaal 508.636! Er werden niet alleen tuinvogels geteld die dagelijks gezien worden, maar ook bijzondere gasten. De vogels die het meest werden geteld waren:

 1. Huismus (57.034 keer geteld)
 2. Merel (47.313 keer geteld)
 3. Kauw (44.388 keer geteld)
 4. Vink (41.829 keer geteld)
 5. Koolmees (40.631 keer geteld)
 6. Houtduif (40.494 keer geteld)
 7. Turkse tortel (34.790 keer geteld)
 8. Pimpelmees (29.874 keer geteld)
 9. Spreeuw (27.433 keer geteld)
 10. Ekster (24.930 keer geteld)

[page-break]

Hoe trekt u vogels aan in de tuin?

Natuurvogels helpen is het hele jaar door belangrijk. In de winter is er vaak weinig eten te vinden en zijn schuilplaatsen schaars en in de zomer is er een te kort aan broedplaatsen. Hoe trekt u nou vogels aan in uw tuin? Zorg er allereerst voor dat vogels zich veilig voelen. Zorg dat ze direct dekking kunnen zoeken in bijvoorbeeld struiken en houd katten uit de buurt. Leg de voederplaats ook op een strategische plek aan. Niet te dicht bij het raam bijvoorbeeld. Vogels vinden dit niet prettig en vliegen misschien te pletter tegen het raam. Veel mensen vergeten dat drinkwater ook heel belangrijk is voor vogels. Bij vorst moeten vogels hier vaak naar op zoek. Zet daarom een schaaltje water neer en vervang dit water af en toe om dichtvriezen te voorkomen. Wilt u meerdere soorten vogels aantrekken? Zorg er dan ook voor dat het voer dat u neerzet gevarieerd is: zowel zaden en fruit, als nootjes, pindakaas en vetbollen. Hang het voer verspreid door de tuin heen, zodat ook de kleinere vogeltjes een kans krijgen. Bent u echt een fanatieke vogelvoeder? Maak uw tuin dan zo natuurlijk mogelijk. Vogels komen eerder af op situaties die op de echte natuur lijken. De groene specht eet bijvoorbeeld veel mieren en de houtsnip loopt graag tussen dorre bladeren onder een struik. Doe dus flink research naar de soorten die u wilt aantrekken, maak een plan en kijk of het werkt!

Meer informatie over Het Grote Vogelweekend en natuurvogels in het algemeen vindt u op www.vogelweekend.be en www.natuurpunt.be/vogelvriendelijketuin