Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand april: Petunia

De petunia is de perfecte aankondiger van de lente. Haar grote kelken lijken deze boodschap de wereld in te toeteren. Daarom is petunia tuinplant van de maand april!

Een veelzijdige plant

Petunia is veelzijdig in te zetten. Bijvoorbeeld in hanging baskets, kuipen, muurzakken en bakken. Ook in de volle grond schittert de Petunia graag tussen bodembedekkers in borders. Petunia is ook een hele sterke plant en bloeit (met de juiste verzorging) tot het weer begint te vriezen. Bijen zijn dol op de nectar van de Petunia. De plant brengt leven naar uw tuin!

Regenboog Petunia

Effen, gestippeld, gestreept en met enkele of dubbele bloemen; de Petunia kent vele variaties, in alle kleuren van de regenboog. Variaties dragen niet altijd de naam Petunia. Kijk maar eens naar series als Surfinia, Crazytunia of Cascadia. Deze variaties zullen u betoveren met lange takken, aparte bloemvormen of een wolk van hangende bloemen.

[page-break]

De verzorging van de Petunia

Zet de Petunia uit de wind en in de volle zon. Het is belangrijk dat de grond goed vochtig blijft. Geef op zonnige dagen dus elke dag water en zorg voor drainage in potten en hangmatten, zodat de wortels niet te nat worden. Geef niet te veel plantenvoeding, want dit bevordert vooral de aanmaak van blad en niet de aanmaak van bloemen. Uitgebloeide bloemen moeten met steeltje en al worden afgeknipt. Als de Petunia zijn hoogtepunt heeft bereikt, is kortwieken aan te raden. De bloemen komen dan volop terug.

Geschiedenis van de Petunia

De Petunia komt uit Zuid-Amerika. Ze ziet er in de natuur een stuk schrieler uit dan de Petunia’s die wij in huis hebben staan. Dit komt doordat kwekers de Petunia vaak hebben gekruist en de bloemgroei gestimuleerd. Wist u dat de Petunia trivia verwant is aan Nicotiana? Oftewel: de tabaksplant! In 1789 kreeg de Petunia zijn naam van Antoine Laurent de Jussieu, een Franse botanicus. Pétun was het plaatselijke woord voor tabak, vandaar dus de naam Petunia. In 1925 brak kunstenares Georgia O’Keeffe door met een petuniaschilderij. Zij heeft de Petunia beroemd gemaakt.

[page-break]

Tips wanneer u een Petunia koopt

  • Hoe forser de plant, hoe succesvoller de bloei.
  • Wordt de Petunia aangeboden in een hele kleine potmaat.
  • Controleer dan of de plant geworteld is en tekenen van groei vertoont.
  • Voel of de kluit vochtig is, dit voorkomt slaphangen.