Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand juli: de olijf

De olijf pakt u in met zijn charmes. De knoestige stam in combinatie met de zilvergroene blaadjes maken het een prachtige plant voor iedere tuin. De olijf zorgt voor een zuidelijke sfeer in de tuin, op het terras of op het balkon. De plant is verkrijgbaar in diverse maten; van kleine, schattige boompjes tot hele grote bomen. Zet de grote soorten bij voorkeur in een mooie stenen pot. De olijf is zowel een sierboom als een plukboom, maar in ons klimaat is het wel lastig om ook echt olijven te laten groeien. Dit zorgt natuurlijk ook weer voor een extra uitdaging!

Welke olijfboom koopt u?

De populairste olijfboom is Olea europaea. Dit is een Europese olijfboom. Er zijn honderden cultivars, die zich onderscheiden in de olijfproductie, ideale groeiomgeving en manier van groeien. Olijf ‘Lessini’ wordt het meest gebruikt als tuinplant, omdat deze winterhard en groenblijvend is. Daarnaast is deze soort niet zo gevoelig voor ziekten.

Verzorgingstips voor de olijfboom

Een olijf kan zowel binnen als buiten staan. Let op de volgende zaken:

  • Zet de boom op een warme en zonnige plek neer.
  • Houdt de kluit lichtvochtig, maar zorg ervoor dat het water snel weg kan lopen. Als de bladeren krullen, betekent dit dat de olijf te nat staat.
  • De olijfboom kan vorst verdragen, maar bij temperaturen onder de 5 graden is het aan te raden om hem even af te dekken met een vliesdoek.
  • Houdt u de olijf als kuipplant? Let dan goed op de drainage, zodat de plant vorstvrij kan overwinteren.
  • De olijf heeft van maart tot september een klein beetje plantenvoeding nodig, maar niet te veel.
  • Snoei in het vroege voorjaar als u de vorm niet meer mooi vindt. Anders hoeft u niet per se te snoeien.

Herkomst en symboliek

De naam Olea is afgeleid van het latijnse woord ‘oliva’ en dit komt weer van het Griekse ‘elaia’. De plant groeit al zo’n 20 tot 40 miljoen jaar op de wereld. 6000 jaar geleden verspreidde de olijf zich vanuit Armenië naar Zuid-Europa, waar deze tegenwoordig in grote getalen voorkomt. Een olijfboom kan wel 1000 jaar oud worden en wordt hoe ouder hoe mooier. Er worden al eeuwenlang olijfbomen gekweekt voor de consumptie van olijven en olijfolie. In de Griekse mythologie is de olijfboom een geschenk van Pallas Athene aan de stad Athene. Er staat nog altijd een olijfboom op de Acropolis. De olijftak staat symbool voor vrede en geluk. In oude culturen werd deze dan ook vaak geofferd aan de goden. De aparte kleur van de bladeren van de olijfboom is een officiële kleur geworden: olijfgroen.

©bloemenbureauholland