Vind jouw tuincentrum

Tuinplant van de maand september: tuinpalm

Mist u de zomer ook nu al? Verleng dat zonnige gevoel dan nog even door exotische planten in de tuin te zetten, zoals de tuinplant van de maand september: tuinpalm. Ook deze maand staat er weer een mooie selectie voor u klaar.

Selectie tuinpalmen

Er bestaan verschillende soorten tuinplanten die allemaal iets anders doen voor uw tuin, maar ze hebben één ding gemeen: ze brengen allemaal een groene en exotische sfeer met zich mee. De selectie tuinpalmen van Bloemenbureau Holland bestaat uit:

  • De dadelpalm. Deze is verkrijgbaar in twee soorten, namelijk de P. canariensis en de P. roebelenii. De eerste soort heeft stug, opgaand blad en de tweede soort juist zachter er sierlijk gebogen blad.
  • De koolpalm. Hiervan is de Cordyline australis de bekendste soort. U kunt hele kleine palmen van deze soort kopen, die tussen de perkplanten passen, of grotere maten. De koolpalm vormt een prachtige bladrozet.
  • Yucca. Hier zijn drie winterharde varianten van: Yucca flaccida, Y. gloriosa en Y. filamentosa. De bladrozetten zijn stug en het bijzondere aan deze tuinpalm is dat de bladeren steeds anders zijn.
  • Chinese windmolenpalm of Trachycarpus. Deze palm heeft als kenmerk dat zijn bladeren waaiervormig zijn. Hij is verkrijgbaar in hele grote maten en past dus prima op een groot terras. De Chinese windmolenpalm kan tegen vorst.

Verzorgingstips palmen

Palmen komen oorspronkelijk uit een veel warmer klimaat, dus om een palm te laten overleven in ons land is het belangrijk om deze op de warmste en zonnigste plek in de tuin te zetten. Zorg er altijd voor dat de grond vochtig blijft. In het groeiseizoen is het goed om de plant eens per maand wat plantenvoeding te geven. De meeste tuinpalmen moeten bij vorst worden ingepakt. Staat uw palm in een pot? Zet deze dan zodra de winter valt binnen.

[page-break]

Herkomst

De Yucca komt oorspronkelijk uit Midden- en Zuid-Amerika en de Cordyline uit Nieuw-Zeeland en Australië. De naam van de Phoenix canariensis verraadt eigenlijk al waar deze palm vandaan komt, namelijk van de Canarische eilanden. P. roebelenii groeit in Laos en de Trachycarpus komt uit het Verre Oosten. De palm is dus wijdverspreid!

Weetjes over palmen

  • Kunnen er nou echt dadels aan dadelpalmen groeien in het Belgische klimaat? Dit is erg lastig, maar zeg nooit nooit! Het is mogelijk bij een lange, warme zomer.
  • De Romeinen zagen de palmtak als symbool van Victoria (Nike): de godin van de overwinning.

Wilt u ook in de winter genieten van uw tuinpalm? Dan kunt u het best voor de Trachycarpus kiezen, want dit is de meest winterharde palm.