Vind jouw tuincentrum

Tuintips december: Bescherm uw planten tegen de kou!

Vanaf december houdt uw tuin een winterslaap, maar u wilt natuurlijk wel dat al uw plantjes dit overleven. Zorg er deze week dan ook vooral voor dat iedere plant op de juiste manier wordt beschermd.

Planten beschermen tegen vorst

  • Haal allereerst de kuipplanten naar binnen en zet deze op een niet al te koude plaats in huis.
  • Plaats andere potplanten dicht tegen elkaar aan op een beschutte plek.
  •  Zwakke planten kunt u beschermen met stro of een jute zak.
  • Druk de aarde van planten die hoger zijn dan 45 centimeter goed aan. Deze planten kunnen namelijk weleens in de problemen komen door harde wind. Bied ze eventueel extra ondersteuning door bamboestokken in de grond te steken.

[page-break]

Het gazon in december

Verwijder de laatste bladeren van het gazon, zodat er geen gele plekken of schimmels ontstaan. Loop niet over het gras als het vriest, want dan beschadigt u het gazon.

Bescherm ook de vijver

De vijver is ook kwetsbaar tijdens de wintermaanden. Als deze dichtvriest kan schade optreden en uw vissen krijgen misschien niet genoeg lucht. Plaats in ieder geval een luchtpomp. Deze pomp zorgt voor waterbeweging en luchtbellen. Een verhoogde kwaliteit van het water helpt uw vissen de winter door. Bij een vijver die minder diep is dan 30 centimeter raden we u aan om de vijverplanten binnen te laten overwinteren. Hak het ijs niet kapot, maar leg er bijvoorbeeld een fles gevuld met heet water op, zodat er een gat ontstaat. Verwijder sneeuw, zodat er genoeg licht door het ijs heen komt.

Snoeien in december

Er kan nog gesnoeid worden in december. U kunt vooral de struiken nog flink onder handen nemen. Knip alvast hulst af, voordat de vogels er met de besjes van doorgaan. Gebruik de takken als decoratie in huis.  

Vergeet niet om uw tuinslang goed leeg te laten lopen en vervolgens op te rollen. Deze kan makkelijk kapot vriezen tijdens de winter!