Vind jouw tuincentrum

Tuintips september

De temperaturen gaan omlaag en de nachten worden weer langer: de zomer is voorbij. De meeste mensen vinden dit jammer, maar voor de wintermensen onder ons is het een verademing. Ook uw tuin is wel weer even toe aan wat verkoeling na de hittegolf van deze zomer. Nu wordt het weer tijd om uw tuin voor te bereiden op de winter.

Planten in september

Nu de grond nog warm is, is het tijd om de laatste vaste planten te verplanten van pot naar vaste grond. Nieuwe planten mogen ook nog de grond in. De eenjarigen zullen nu wel zo ongeveer zijn uitgebloeid, vervang deze door herfst- en winterbloeiers. Voeg dan wel wat nieuwe potgrond toe. De planten gaan zich nu voorbereiden op de winter. Dit betekent dat ze geen energie meer stoppen in het groeien. Geef ze dus ook geen mest meer.

Snoeitips september

De snoeitips voor september:

  • Snoei de notenbomen. In september helen de snoeiwonden snel.
  • De framboos mag tot de grond aan worden afgeknipt. Laat takken die geen vruchten hebben gedragen zitten.
  • De coniferen mogen weer worden gesnoeid!
  • Verwijder uitgebloeide rozen.

[page-break]

Het gras in september

Het gras heeft waarschijnlijk een harde klap gekregen door de droogte deze zomer. In september mogen nieuwe graszoden worden gelegd en kunt u kale plekken inzaaien. Maaien mag weer minder vaak.

De moestuin in september

Pluk al het rijpe fruit, zoals appels en druiven. Al het fruit dat op de grond is gevallen, mag worden weggehaald. Het gaat anders namelijk schimmelden. Gooi fruit dat niet meer te eten is op de composthoop.

[page-break]

Vijveronderhoud in september

Ook in de vijver mag er het een en ander gebeuren in september:

  • Houd de waterlelie goed in de gaten, want deze mag het wateroppervlak niet voor een te groot deel bedekken. Planten die te hard zijn gegroeid kunnen worden uitgedund en kroost mag worden weggehaald met een schepnet.
  • Span een fijnmazig plastic net over vijver. Er mogen namelijk geen bladeren invallen, want dan kan het water troebel worden.
  • Blijf de vissen nog even voeren, zodat ze in optimale conditie de winter ingaan.

Overige tuinklussen in september

Zorg er alvast voor dat de dieren in uw tuin een schuilplaats hebben voor in de winter. Maak bijvoorbeeld hoopjes van afgeknipte takken. Maak ook alvast de nestkastjes schoon voor de vogels, want de koude dagen staan weer voor de deur.