Vind jouw tuincentrum

Tuintips van de maand augustus

De groei en bloei van de meeste tuinplanten neemt in augustus af. Geniet dus nog even nu het nog kan! Geef de tuin wat extra aandacht als u op vakantie gaat. Daarnaast hebben we natuurlijk ook deze maand weer een aantal handige tips op een rijtje gezet.

Het gras in augustus

Augustus kent vaak veel warme en droge dagen. Het is dan beter om het gras wat langer te houden. Stel de messen van de grasmaaier wat hoger af, zo voorkomt u verbranding van het gras. Maai vooral ’s avonds. Ook sproeien kunt u deze maand het best in de avond doen. Dan weet u zeker dat het water niet zal verdampen en het gras niet zal verschroeien. Sproei een paar keer per week een aantal uur, niet iedere dag een beetje. Lees ook eens onze sproeitips! Is er regen voorspeld? Geef uw gazon dan een beetje kunstmest.

 

Accu grasmaaier je beste vriend in augustus

In augustus groeit het gras, mits het voldoende water krijgt, goed door. Je zal dus regelmatig moeten maaien. Mocht het heel warm zijn dan kun je beter niet te kort maaien. Wat hoger gras werkt als een soort parasol voor de wortels van het gras en koelt de aarde. Let op dat je het gras alleen maait wanneer het droog is. Als je in de avond sproeit dan zal het gazon in de ochtend nog een lange tijd vochtig blijven. Zodra de douw uit het gazon weg is kun je maaien. Handig want als je grasmaaier accu gedreven is dan kun je deze in het dal-tarief (nacht) opladen en hem overdag gebruiken. 

 

De plantjes

Zo lang mogelijk genieten van een bloeiende border? Verwijder dan de uitgebloeide bloemen. Alle energie gaat dan naar de gezonde bloemen. Als u zonnebloemen heeft staan, moet u deze maand goed watergeven en regelmatig plantenvoeding. Grote zonnebloemen hebben wat ondersteuning nodig door middel van stokken. Kuipplanten kunnen deze maand worden gestekt. Haal altijd de onderste bladeren weg en snijd schuin af met een schoon mes. Verzamel de zaden van uitgebloeide bloemen en laat ze drogen in de schaduw. Bewaar ze vervolgens op een dronkere en droge plek in huis. Zo kunt u ze later weer planten.

 

Snoeien in augustus

Snoei de volgende planten in augustus:

  • De coniferenhaag (2x). Snoei hem aan de bovenkant smaller dan aan de onderkant, zodat het licht de onderkant nog kan bereiken.
  • De bessen- en bramenstruiken. Snoei deze na de oogst.
  • Escallonia. Knip grotere en minder mooie takken weg.
  • Lavendel. Snoei aan het eind van de maand de uitgebloeide bloemaren af. Houd wel genoeg groen over, want anders komt de struik de winter niet door.
  • Rozen. Knip de uitgebloeide bloemen weg.

 

Vijver

Schaf wat hoge waterplanten aan als het water in uw vijver snel verdampt. Vul de vijver met droog weer regelmatig bij met leidingwater of water uit de regenton. Jonge reigers zijn uitgevlogen en gaan voor het eerst zelf op jacht naar eten. Bescherm uw vissen daarom goed, anders worden ze reigervoer! Span een net over uw vijver of vraag in uw tuincentrum naar reigerverjagers. Soms is het water in de vijver troebel. Dit is een teken dat er niet voldoende zuurstofplanten aanwezig zijn. Soms helpt het loslaten van watervlooien ook.

Heeft u een vogelbadje in de tuin staan? Verplaats deze dan naar de grond. Egels drinken namelijk ook graag een slokje mee en deze diertjes hebben het moeilijk tijdens deze droge maand!