Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Verse kruiden uit uw eigen kruidentuintje! (deel 3)

In dit laatste deel gaan we een aantal ongebruikelijke kruiden behandelen en een aantal zeer bekende kruiden. Hebt u de eerdere delen gemist? Wees gerust! Lees direct Uw eigen kruidentuintje deel 1 en Uw eigen kruidentuintje deel 2!

Laurier

Een plant die niet vaak voorkomt in kruidentuintjes. De laurier kan namelijk best groot worden en niet iedereen zit daar op te wachten. Zaaien is lastig, daarom is het beter om een klein plantje  of stekje in een tuincentrum te kopen.

  • De laurier is niet vorstbestendig, daarom is het slim om deze plant in een pot te zetten. Vooral in de winter is het belangrijk dat hij binnen staat.
  • Laurier heeft regelmatig water nodig, maar houdt niet van natte voeten.
  • Zowel in de zon als in de schaduw groeit deze plant prima (als hij in de zon staat moet u wat meer water geven).

De blaadjes geven een heerlijke smaak aan stoofvlees, sauzen of soep, maar de blaadjes zelf smaken niet lekker. Daarom worden de blaadjes altijd aan het einde uit het gerecht verwijderd. De blaadjes kun je vers gebruiken of gedroogd, dat maakt voor de smaak niet echt uit. Gedroogd zijn de blaadjes natuurlijk makkelijk te bewaren.

Peper

Nog een plant die niet vaak in een kruidentuintje voorkomt. Dit komt omdat de peper best een warme omgeving nodig heeft. Toch is het een handige plant om te hebben, vooral als u houdt van pittig of exotisch eten. Thaise curries bijvoorbeeld gebruiken veel pepers.

  • De meeste jalapeño peper is niet heel heet.

Pepers zijn meerjarige planten die u het beste in februari kan planten, omdat u dan de meeste zon mee kunt pakken.

  • Zaaien gaat het beste in een overkapte zaaibak, omdat de zaadjes het beste kiemen rond de 24 graden.
  • Zorg voor voldoende voeding in de bodem, dat heeft een peperplant nodig om pepers te kunnen maken.
  • Zorg ervoor dat de grond niet te nat is, daar houdt de plant niet zo van.
  • Peperplanten zijn niet winterhard, binnen zetten is dus het slimst.

Knip de pepers van de plant af zodra ze rijp zijn, als u ze te lang laat hangen bloeit de plant nauwelijks meer en krijg je dus geen nieuwe pepers meer. Hoe meer u oogst, hoe meer de pepers de plant zal produceren. Pepers kunnen vers, maar ook gedroogd gebruikt worden.

Salie

Salie is een kruid dat het beste tot zijn recht komt wanneer het alleen gebruikt wordt en werkt desinfecterend. Daarnaast verlicht het keelpijn als u er thee van trekt. Teveel salie is echter giftig (drink daarom nooit meer dan 2 koppen thee) en zwangere vrouwen wordt aangeraden voorzichtig te zijn met dit kruid, omdat het baarmoederkrampen kan opwekken.

  • Zaaien is niet moeilijk: plant de zaadjes in een kalkrijke grond op een zonnig plekje.
  • Zorg dat de grond niet te nat wordt.
  • Salie is ook gemakkelijk te stekken.

Salie is het lekkerst bij vis of vlees gerechten. De bloemetjes kunt u versnipperen door de salade, maar wees zuinig in gebruik, want Salie smaakt nogal sterk. Verder trekt deze plant ook een hoop vlinders en bijen aan (ontdek meer planten die vlinders aantrekken).

Tijm

Tijm is een kruid dat vaak gecombineerd wordt met oregano en basilicum en wordt dus ook vaak bij Italiaanse gerechten toegepast. Verder is het een uitstekende bron van vitamine C, A en een goede bron van ijzer, mangaan en koper. Tijm kan ook makkelijk met andere kruiden gecombineerd worden, zoals knoflook en rozemarijn.

  • Tijm zaaien kan lastig zijn, omdat de zaden niet altijd ontkiemen.
  • Zorg voor vochtige grond en warmte voor de zaadjes.
  • De zaadjes kiemen na een week of twee (of niet, als het mislukt).

De plant is in principe winterhard, maar kan prima op pot gekweekt worden. De blaadjes van dit kruidenplantje zijn vers en gedroogd te gebruiken. Daarnaast trekt deze plant bijen aan (ontdek meer planten die bijen aantrekken) en zorgt tijm ervoor dat luizen wegblijven.

Een compleet kruidentuintje

In deze reeks artikelen hebben we de meest gebruikte en handigste kruiden behandeld voor in een kruidentuin. Ben je enthousiast geworden over het verbouwen van uw eigen kruiden en groenten? Bekijk dan de mogelijkheden in ons zaden overzicht! Er zit vast iets voor u tussen!