Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Wat heb je nodig om een koivijver in je tuin te maken?

Lisa Garden op 29-04-2022

Een koivijvertuin is een prachtige toevoeging aan elk huis. Een koivijvertuin heeft veel voordelen, zoals een natuurlijke leefomgeving voor de vissen en een kans om te genieten van de schoonheid van de natuur. Koivijvers zijn populair in Japan en worden vaak gebruikt in tuinen of terrassen. Koivijvers kunnen door iedereen worden gemaakt met enige tijd, geduld en kennis van wat ze doen. Dat gezegd hebbende, zijn er enkele dingen die je moet weten voordat je je eigen koivijver maakt.
 

De basisprincipes voor het aanleggen van een Koivijver in je tuin

Koi vissen zijn een van de populairste soorten vissen om in een vijver te hebben. Koivijvers zijn een geweldige manier om wat stijl en kleur aan je huis toe te voegen. Ze kunnen ook heel therapeutisch zijn, want ze bieden een kalme omgeving om je in te ontspannen. Een koivijver tuin is een geweldige aanwinst voor elke tuin. Het is helemaal niet moeilijk om op te zetten, en kan met minimale inspanning van je kant gedaan worden. We bespreken de basisprincipes van het beginnen van je eigen koivijver tuin, waaronder wat je nodig hebt om te beginnen. Je eigen koi vijvertuin beginnen kan een leuke en goedkope manier zijn om van het buitenleven te genieten en wat leven in je tuin te brengen. Of je nu een kleine vijver wilt aanleggen of een grote, je zult moeten begrijpen hoeveel water er nodig is.

 

Hoeveelheid water

De eerste stap bij het aanleggen van je eigen koivijver tuin is bepalen hoeveel water je nodig hebt. Je hebt minstens 1130 liter water nodig dat je kunt krijgen door twee of drie grote plastic bakken of vaten te gebruiken. Je hebt ook een pomp nodig die tot 1800 liter per uur kan leveren en een filtersysteem voor het visreservoir. Als je al deze dingen hebt, kun je beginnen met de aanleg van je vijver. 

 

Grondsoort

Koivijvers worden meestal aangelegd in een tuin. De beste grondsoort voor deze omgeving is kleigrond. Kleigrond is geweldig omdat het water vasthoudt en niet zo snel uitdroogt als andere grondsoorten. Bodem zoals zand en grind droogt snel uit en laat je koivijver achter met een groot risico dat het vervuild raakt met vuil of puin dat schadelijk kan zijn voor de vissen.

 

Wat voor soort filtratie heb ik nodig voor mijn nieuwe vijver?

De eerste stap bij het kiezen van een filtersysteem is na te gaan wat voor soort filtratie je nodig hebt. Het gebruikelijkste type filtersysteem is een extern filter dat buiten de vijver zit. Deze filters worden meestal aangedreven door een waterpomp, en ze gebruiken mechanische, biologische en chemische methoden om het water te reinigen. Een tweede soort filtersysteem is een inwendig filter dat binnen in de vijver geplaatst wordt. Deze filters worden meestal aangedreven door een onderwaterpomp, en ze gebruiken biologische en chemische methoden om het water te reinigen.  De planten en het water zijn een integraal deel van de tuin, maar ze dienen ook als een natuurlijk filter voor het water.

 

Borderranden

Een koivijver tuin is een mooie aanwinst voor elke tuin. Maar, net als elke andere tuin, heeft hij graskanten en tuinranden nodig om compleet te zijn. Borderranden worden gebruikt om de grenzen van een gazon aan te geven. Het kan ook gebruikt worden als decoratief element in een koivijver tuin door de randen van de vijver te definiëren en een illusie van diepte te scheppen. Tuinranden worden gebruikt om verschillende delen van de tuin van elkaar te scheiden en zorgen voor visuele belangstelling. Ze kunnen ook gebruikt worden als een aantrekkelijke manier om ongewenste bezoekers uit je koivijver tuin te houden door er een barrière omheen te vormen.