Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in december?

December, voor velen is het de mooiste maand van het jaar! Misschien is uw hoofd in de aanloop naar Kerst niet echt bezig met tuinieren, maar ook in deze maand valt er weer genoeg te doen!

Blijf weg van het gazon!

In december zullen de temperaturen waarschijnlijk voor het eerst onder het vriespunt komen. Denk er om dat u in perioden van vorst niet over uw gazon loopt. Dan beschadigt u namelijk het gazon en veroorzaakt u lichte plekken.

[page-break]

Haal de kuipplanten naar binnen

Kuipplanten zijn exotische tuinplanten in pot die niet bestand zijn tegen de Belgische winters. Haal ze daarom in de maand december naar binnen. Deze planten overleven de winter het best in een schuur, garage of onverwarmde kamer (de zolder bijvoorbeeld). Blijf ze wel water geven!

Bescherm uw tuinplanten

Niet al uw tuinplanten zullen de vorst gaan overleven. U kunt ze een handje helpen door zwakke tuinplanten af te dekken met stro en een jute zak. Verstevig planten die hoger zijn dan 45 centimeter met bamboestukken en druk de aarde goed aan. Deze planten zijn namelijk kwetsbaar voor de wind.

[page-break]

De vijver in december

Zorg dat er een luchtpomp aanwezig is in uw vijver. Er zal in de winter namelijk minder zuurstof in de vijver zitten, vooral wanneer deze bevroren is. Met een pomp helpt u uw vissen de winter door! Heeft u een ondiepe vijverplant? Dan is het misschien een idee om vijverplanten binnenshuis te laten overwinteren. Anders overleven deze planten de winter wellicht niet. Maak voor de zekerheid altijd een gat in het ijs wanneer uw vijver bevroren is en verwijder de sneeuw.

[page-break]

Help de vogels

Vergeet niet om wat vetbollen te halen bij een tuincentrum bij u in de buurt. Help de vogels de winter door!

Ruim uw tuinslang op

Vergeet niet om uw tuinslang op te ruimen. Laat de slang leeglopen, opdrogen en rol hem op voordat het gaat vriezen. Het zou zonde zijn als u volgend jaar een nieuwe moet kopen, omdat uw oude slang kapot is gevroren.

[page-break]

Haal de kerstversiering tevoorschijn!

En last but not least, misschien wel de belangrijkste tip: haal de kerstversiering tevoorschijn! Hang zowel binnen als buiten kleurrijke verlichting op en ga helemaal los met de leukste versieringen. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat u hier gelukkig van wordt. Bezoek een kerstshow bij een tuincentrum bij u in de buurt voor inspiratie.

©tuinwereld.nl