Vind jouw tuincentrum

Wat te doen in de tuin in februari?

Langzaam maar zeker wordt het warmer en voor u het weet zitten we weer midden in het tuinseizoen. Maar nu nog even niet… Wat te doen in de tuin in februari?

Snoeien, snoeien, snoeien

Februari is een goede maand om te snoeien. De fruitbomen mogen bijvoorbeeld gesnoeid worden. Doe dit zo, dat het hart van de kroon ook voldoende licht krijgt. Het is de laatste maand om heesters en andere struiken te snoeien; anders stralen ze niet in de zomer. De clematis mag ook gesnoeid worden deze maand, maar niet de soorten die al in het voorjaar bloeien; deze hebben al bloemknoppen gevormd.

[page-break]

Yes, we mogen weer aan het gazon zitten!

In februari worden de dagen weer langen en stijgen de temperaturen (als het goed is) ook weer. Mocht het toch nog erg koud zijn of zelfs vriezen, blijf dan van het gazon af; anders beschadigd u het. Maar is het wat warmer, dan kunt u de kale plekken in uw gazon gaan inzaaien. Repareer de winterschade! Een nieuw gazon aanleggen? Spit en egaliseer de grond alvast. Regent het veel en ontstaan er plassen op uw gazon? Prik dan met een riek in de grond, zodat dit water weg kan lopen. Blijf ook altijd onkruid wieden!

Beplanting in februari

De kuipplanten mogen deze maand verpot worden. Maak gebruik van potgrond met klei, zodat het water beter wordt vastgehouden. Heeft u bomen en planten staan die te groot zijn geworden voor hun pot? Zet deze dan in uw tuin. Het duurt niet lang meer voordat de grond weer opwarmt en de planten kunnen dan sneller aanslaan. Begin ook al met het zaaien van planten die binnen voorgezaaid moeten worden.

[page-break]

Wat te doen met de vijver?

Blijf uw vijver in de gaten houden wanneer het vriest. Een deel van het wateroppervlak moet open blijven. Komen de temperaturen boven de zes graden? Alleen dan hoeft u de vissen te voeren.

Overige tuinklusjes in febuari:

  • Plaats een tuinhuis of berging voor de planten weer gaan groeien.
  • Maak een (tweede) compostbak.
  • Bestel alvast zomerbollen, zaaigoed en planten, voordat alles op is.
  • Breng uw voorraden weer op peil, zoals potgrond, zaaigrond, tuingrond en meststoffen.
  • Oogst spruiten en boerenkool (als u dit heeft staan).

Succes deze maand!