Vind jouw tuincentrum

Wereldwaterdag 22 maart

Op 22 maart is alweer de 12e Wereldwaterdag. Hoe viert u deze dag? Helpt u met andere vrijwilligers rivieren schoon te maken of gaat u een leuk waterig uitje doen met de (klein)kinderen? Het kan allemaal! 

Oorsprong Wereldwaterdag

De Verenigde naties hebben deze dag in 1993 uitgeroepen als bewustwording voor de wereldwijde waterproblematiek. Dit jaar staat de Wereldwaterdag in het teken van: Niemand achter laten. De wereld is aan het veranderen en dat zorgt voor nieuwe uitdagingen. Ook het waterbeheer verandert en dit vraagt om oplossingen die de wereld bestendig maken tegen eventuele waterrampen. Er worden al jaren acitiveiten georganiseerd om bewustwording bij de wereld te creëren. 

Help mee op Wereldwaterdag

Op Wereldwaterdag zijn er verschillende activiteiten die u kunt ondernemen om zelf mee te helpen bij de bewustwording van de waterproblematiek. U kunt in België er ondere voor kiezen om mee te doen met deze activiteiten:

  • Wereldwaterdag@school
  • Demonstratietocht Vrije Universiteit Brussel

De Wereldwaterdag@school wil dat iedereen bewuster wordt van hoeveel liter water het eigenlijk kost om kleding te maken. Het kost namelijk al zo'n 2700 liter water om één T-shirt te maken. Op dit moment draagt u dus water! Wereldwaterdag@school vraagt aan iedereen om oude T-shirts die nog in de kast liggen naar een kringloopwinkel in de buurt te brengen. Op deze manier krijgen T-shirts een tweede leven en hoeven er minder nieuwe T-shirts gefabriceerd te worden. De Vrije Universiteit Brussel organiseert één dag voor Wereldwaterdag een zes kilometer lange demonstratietocht van St. Gillis naar Rogier.

Activiteiten voor kinderen

Wilt u uw (klein)kinderen bewuster maken van de waterproblemen op de aarde? Dan kunt u verschillende leuke activiteiten doen om de bewustheid te vergroten. Ten eerste worden er landelijke sponsorlopen georganiseerd die kinderen in laten zien hoe ver hun leeftijdsgenootjes uit andere landen moeten lopen voor vers drinkwater. De scholen geven zichzelf hiervoor op, maar u kunt natuurlijk ook zelf een sponsorloop in de buurt organiseren. Misschien weet u zelf wel een leuk uitje om uw kinderen bewuster te laten worden van hoe bijzonder water eigenlijk is. Dat is natuurlijk helemaal super!

Heeft u al een uitje bedacht om samen met de kinderen te doen op Wereldwaterdag? Of loopt u mee met de demonstratiemars van de Vrije Universiteit Brussel? Het kan allemaal! Samen zorgen we ervoor dat iedereen op de wereld de beschikking heeft over schoon drinkwater en dat we voorbereid zijn op de toekomst van water.