Vind jouw tuincentrum

De wintersnoei van de hortensia

De hortensia is vaak het sieraad van uw tuin. Snoei deze plant altijd goed in de winter. Dit kan op drie manieren. Knip in ieder geval eerst alle dode bloemen eraf, dan gaat hier geen energie meer naartoe en daardoor kan de plant beter vechten tegen de vorst. Knip met de bloemen een klein stukje steel af. In principe heeft u de plant dan genoeg gesnoeid, maar vaak wilt u hem ook weer wat korter hebben. Kies dan een van de drie snoeimethodes:

Drie manieren om de hortensia te snoeien in de winter

#1 Dode twijgen wegknippen

Knip ongeveer 1/3 of de helft van alle twijgen weg. Kies dan vooral voor twijgen die dood zijn of overhangen. Knip ze een paar centimeter boven de grond weg. Als reactie gaat de hortensia allemaal jonge scheuten maken en die bloeien volop tegen het voorjaar en in de zomer.

#2 De bovenkant wegknippen

Knip bij deze methode juist 1/3 of de helft van de bovenkant van de takken weg. Dit voelt misschien een beetje eng aan, maar de plant zal weer prachtig gaan bloeien.

[page-break]

#3 Alles wegknippen

Als u de tweede methode al eng vond, dan vindt u de derde methode al helemaal eng. U knipt dan namelijk alle takken tot net boven de grond weg. Wilt u de hortensia vermeerderen? Hak het overblijfsel dan in meerdere stukken en plant de stukken gewoon weer uit. De laatste snoeimethode is ook goed om te doen als de hortensia ziek is.  Het zou kunnen dat u twee seizoenen moet wachten tot de hortensia weer goed gaat bloeien, maar dan doet ie het ook wel héél goed!