Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand april: de Hortensia

Wie heeft hem niet in de tuin staan; de Hortensia. De populariteit van de Hortensia is niet zo gek. Deze kleurrijke plant fleurt uw hele tuin op en bloeit heel lang. Ook in huis kan de plant heel wat toevoegen, daarom is de Hortensia deze maand woonplant van de maand geworden! De licht zoetgeurende Hortensia wordt vaak geassocieerd met de lange, lichte dagen van het voorjaar.

Grote kleurenvariëteit

De Hortensia is verkrijgbaar in heel veel verschillende kleuren, zoals wit, groen, blauw, lila, paars en licht- en donkerroze. Wilt u een roze Hortensia blauw laten kleuren? Begraaf dan ijzeren spijkers in de grond. Als de zuurgraad omlaag gaat, kleurt de hortensia vanzelf blauw. Een blauwe Hortensia kleurt roze als u kalk aan de grond toevoegt. Sommige Hortensia’s hebben meerdere kleuren. Er wordt onderscheid gemaakt naar bloeiwijze tussen bolvormige en schermachtige Hortensia’s. De plant is verkrijgbaar op stam in een hanging basket, met een piramidevorm of met wel 15 of meer bloemschermen. Er worden ook mini's aangeboden met circa drie bloemen, die heel geschikt zijn om kale plekken in huis op te vullen.  

[page-break]

Herkomst van de Hortensia

De plant groeit in het wild in Zuid- en Oost-Azië en in Noord- en Zuid-Amerika. Ze komen voor in struikvorm, maar er zijn ook soorten die zich hebben ontwikkeld tot grote bomen. In Europa groeit de hortensia van oudsher veel bij boerderijen. Hier staan lange rijen hortensia’s langs de waterkant.

Verzorgingstips van de Hortensia

  • De wetenschappelijke naam Hydrangea verwijst naar de belangrijkste behoefte van de  Hortensia: de plant heeft veel water nodig! Hortensia kan niet tegen droogte. Voorkom slaphangen, zorg dat de plant altijd een licht vochtige kluit heeft. 
  • De plant staat graag in het licht, maar niet in de volle zon of bij een warmte bron, zoals een verwarming. Als het te warm is, wordt de bloei gehinderd.
  • Geef de Hortensia om de twee weken wat plantenvoeding. De groei en bloei kost de plant veel energie.

[page-break]

Een Hortensia kopen

Let bij de aankoop van een Hortensia als woonplant op de opbouw. Als deze mooi compact is, is het goed. Een wat kale, gerekte onderkant wijst op oud hout. De bloemen moeten al een beetje kleur laten zien en de plant moet in een hoes zitten. Check ook of de kluit voldoende vochtig is, anders kan de plant slap gaan hangen. Kijk of de plant geen last heeft van de schimmel Botrytis. Deze schimmel kan ontstaan als er te lang te veel vocht tussen het blad of onder de bloem blijft hangen.

©www.bloemenbureauholland.nl