Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Laadpaal plaatsen in je tuin? – Dit komt er allemaal bij kijken

Heb jij een elektrische auto, dan is het zeker aan te raden om een laadpaal thuis te laten installeren. Dit kan gewoon in je tuin als je hier de ruimte voor hebt. Echter kan de installatie van een laadpaal behoorlijk wat tijd en moeite in beslag nemen. Dit kan, afhankelijk van de situatie, tot wel 40 uur duren! Naast het wegwerken van onder andere de kabels, moet de laadpaal via een module los aangesloten worden in de meterkast. Dit laatste kan best gevaarlijk zijn. We adviseren je dan ook om dit niet zelf te doen, maar te laten doen door een gecertificeerde installateur. De kosten van een laadpaal laten installeren zijn weliswaar hoger dan wanneer je het zelf doet, maar hierdoor weet je zeker dat het goed én veilig gebeurd.

Hoe ziet een installatie eruit?

Besteed je de installatie van een laadpaal uit, dan verloopt dit vrijwel altijd via een vast proces. Er zal eerst een schouwing plaatsvinden waarbij een installateur komt kijken hoe de situatie bij jou thuis is. Hierbij wordt gekeken hoe groot de afstand van de potentiële laadpaal tot de meterkast is en welke obstackels (denk aan bijvoorbeeld leidingen) die zich op de route verschuilen. Hierbij kun je als klant al je wensen doorgeven.

Wanneer de schouwing klaar is, zal er een materiaallijst worden opgesteld. Naar aanleiding van deze materiaallijst zal een offerte worden gemaakt en zal de installatie beginnen.

Als de installatie begint zullen de installateurs eerst kijken hoe zij de elektriciteitskabel (en in sommige gevallen een UTP-kabel) van de laadpaal naar de meterkast kunnen leggen. In sommige gevallen ligt er al een speciale goot waar de kabels doorheen getrokken kunnen worden, dan zal dit enorm in manuren schelen. Is dit niet het geval, dan zal heel de tuin opgegraven moeten worden.

Wanneer de kabels op zijn plek liggen, wordt er een weg vrijgemaakt naar de meterkast. Hierbij zal er een gat worden geboord door de muur, waar de kabels mooi weggewerkt doorheen kunnen lopen. Zodra de kabels in de meterkast uitkomen is de meterkast zelf aan de beurt.

In de meterkast zal, afhankelijk of je een load balacing module erbij hebt zitten, een nieuwe schakel worden toegevoegd. Heb je een load balacing module, dan zal hier een apart kastje voor worden gemaakt in de meterkast. Wanneer de meterkast klaar, zal de laadpaal worden geplaatst en aangesloten.
De laadpaal wordt altijd waterpas geplaatst en er wordt gekeken hoe hij het mooiste en meest praktsich staat. Eerst wordt er een gat van ongeveer 60 cm diep gegraven, waar de paal zelf in wordt gezet. Zodra de paal in de grond staat en is aangesloten met de elektriciteitskabel, is het tijd om te testen. Via een speciale spanningsmeter voor laadpalen kan worden gemeten of de paal werkt. Eenmaal werkzaam bevonden zal de installateur alles opruimen en de tuin fatsoeneren. Tot slot zal hij uitgebreid uitleggen hoe alles werkt.

Is mijn tuin geschikt?

Hoewel niet iederee direct te spreken is van een laadpaal in zijn of haar tuin, zal dit wel onderdeel worden van de tuin van de toekomst. Doordat alles goed is weggewerkt zal je er ook weinig tot geen last van hebben. Daarbij zien de laadpalen er nog niet eens zo héél lelijk uit. Kortom, wanneer laat jij een laadpaal installeren?