Vind jouw tuincentrum

Woonplant van de maand juni: potchrysant

De chrysant is een veelgebruikte snijbloem, maar doet het ook geweldig als woonplant. De plant heeft prachtige bloemen in allerlei kleuren en vormen en het is ook nog eens een makkelijker plant, die ook bij wat hogere temperaturen stralend overeind blijft. Daarom is de potchrysant deze maand woonplant van de maand!

Herkomst van de chrysant

Chrysanten bloeien van nature in de nazomer en herfst. Kwekers hebben echter iets bedacht waardoor de plant al eerder in het jaar verkrijgbaar is; ze bootsen de korte dagen in een kas na, waardoor de chrysanten al knoppen gaan maken. Chrysanten werden al in de 15e eeuw voor Christus als bloeiend kruid geteeld in China. Chinezen zagen de plant als verheven met bijzondere krachten. Alleen edelen mochten ze in hun tuin planten. De chrysant werd in de 8e eeuw in Japan geïntroduceerd. De plant werd door de keizer uitgeroepen tot nationaal symbool. De meeste potchrysanten die nu verkocht worden stammen uit Indonesië. Chrysanten zijn verkrijgbaar in vele variëteiten.

[page-break]

Waar let u op bij de inkoop van de potchrysant?

  • Kijk naar de opbouw van de plant, de gezondheid van het blad en de rijpheid van de bloemen. De kans dat de bloemen helemaal openbloeien is het grootst als er al een beetje kleur in de knoppen te zien is.
  • Koop nooit een plant waarvan de bloemen uitgebloeid zijn of waarvan het blad geeld is, want dat betekent dat de plant al over haar hoogtepunt heen is.
  • Controleer op Botrytis. Dit ontstaat wanneer er lang te veel condens tussen het blad is blijven hangen.
  • Kijk ook of de planten vrij zijn van roetschimmel en mineervliegschade.

Verzorgingstips voor de potchrysant

Waar moet u op letten bij de verzorging van de potchrysant? Allereerst is het belangrijk dat u de plant op een lichte plek neerzet. Dan bloeit deze namelijk heel rijk. Zorg er daarnaast voor dat de kluit niet uitdroogt en geef om de twee weken wat plantenvoeding. Verder is het belangrijk om uitgebloeide bloemen weg te halen. Zo oogt de plant mooi fris en kunnen nieuwe knoppen uitkomen. U kunt de potchrysant met mooi weer op de tuintafel zetten.

©Mooiwatplantendoen.nl