Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zaden kopen voor je moestuin: waar moet je op letten?

In dit artikel zullen wij je alles vertellen waar je op moet letten bij het kopen van zaden, zodat je straks de beste oogst kunt behalen.

Een veld met kleine plantjes

Waar moet je op letten bij het kopen van zaden?

Soort zaad

Bij het kopen van zaden is het belangrijk om goed te kijken naar het soort zaad dat je wilt kopen. Er zijn namelijk verschillende soorten zaden, zoals biologische zaden, hybride zaden en genetisch gemodificeerde zaden. Biologische zaden zijn bijvoorbeeld niet behandeld met pesticiden en kunstmest en zijn daardoor beter voor het milieu. Hybride zaden zijn een mix van verschillende soorten zaden en zijn vaak sterker dan gewone zaden. Genetisch gemodificeerde zaden zijn zaden die in een laboratorium zijn aangepast om beter te groeien of bestand te zijn tegen ziektes.

Kwaliteit van het zaad

Naast het soort zaad is het ook belangrijk om te kijken naar de kwaliteit van het zaad. Een goede kwaliteit zaad zorgt namelijk voor een betere opbrengst. Kijk daarom altijd naar de kiemkracht van het zaad en de datum waarop het zaad is verpakt. Oud zaad heeft namelijk een lagere kiemkracht en zal dus minder snel ontkiemen.

Zaadbedrijf

Koop je zaden altijd bij een betrouwbaar zaadbedrijf. Er zijn namelijk veel verschillende aanbieders op de markt en niet allemaal zijn ze even betrouwbaar. Kijk daarom altijd naar de ervaringen van anderen en koop alleen bij een bedrijf dat goede recensies heeft.

Zaai- en oogsttijd

Let bij het kopen van zaden ook op de zaai- en oogsttijd. Niet alle groenten en planten kunnen op hetzelfde moment gezaaid en geoogst worden. Kijk daarom goed naar de instructies op de verpakking en zorg dat je het zaad op het juiste moment zaait.

Bodem en klimaat

Tot slot is het belangrijk om te kijken naar de bodem en het klimaat waar jouw moestuin zich bevindt. Niet alle groenten en planten groeien namelijk even goed in dezelfde bodem en onder dezelfde omstandigheden. Kijk daarom altijd goed naar de eisen van het zaad en zorg dat je de juiste bodem en omstandigheden creëert voor een goede groei.

Conclusie

Bij het kopen van zaden voor jouw moestuin zijn er dus verschillende zaken waar je op moet letten. Kijk naar het soort zaad, de kwaliteit van het zaad, het zaadbedrijf, de zaai- en oogsttijd en de bodem en het klimaat waar jouw moestuin zich bevindt.  

Bol AlgemeenBol Algemeen