Vind jouw tuincentrum

Zes veel voorkomende fouten bij het voeden van buitenvogels

De vogels hebben ons weer nodig deze winter. U wilt natuurlijk niet dat uw goede intenties verkeerd uitpakken, daarom hebben wij enkele veel voorkomende fouten wat betreft het voeden van natuurvogels op een rijtje gezet!

1 U heeft maar één type voedersysteem in de tuin

Niet iedere vogel zal bijvoorbeeld op een platform vogelhuisje of een vetbol afkomen. Door verschillende vogelvoerders in uw tuin te plaatsen, trekt u diverse typen vogels aan en is er genoeg voedsel voor iedereen! U kunt kiezen uit:

  • Een raamvoedersysteem
  • Een staand of hangend platform
  • Een voederbuis
  • Vetbollen
  • Een hopper voeder
  • Een suet voeder
  • Een distel voeder
  • Een nectar voeder

Combineer de verschillende voedersystemen met elkaar.

[page-break]

2 U bent vergeten om uw voederhuisje schoon te maken

Voederhuisjes raken snel verstopt en verspreiden ziektes onder vogels. Het is daarom belangrijk dat u voedersystemen waar plakkerige substanties als honing inzit elke week schoonmaakt en voedersystemen met droog zaad elke maand. Haal het overgebleven zaad en alle viezigheid uit het voedersysteem. Poets de systeem met een harde borstel en wat chloor en spoel het daarna goed schoon met wat water. Vul het voedersysteem pas weer wanneer de binnenkant volledig is opgedroogd.

3. U vult de voedersystemen te weinig bij

Wanneer u uw voedersystemen steeds weer bij blijft vullen, raken natuurvogels vertrouwd met deze voedselbron. Als u dit te weinig doet, gaan ze juist op zoek naar een nieuwe voedselbron. Houd uw voedersystemen daarom goed in de gaten! Vooral als het veel regent of stormt raken deze snel leeg.

[page-break]

4. De voedersystemen zijn te dicht bij uw huis geplaatst

Plaats voedersystemen voor buitenvogels niet te dicht bij uw huis. Dan voelen de vogels zich namelijk niet veilig genoeg om in rust te kunnen eten. Vogels hebben ook altijd genoeg ruimte nodig om aan en af te kunnen vliegen en om te kunnen landen. U wilt natuurlijk niet dat ze hierbij tegen een raam of muur aanvliegen!

5. U heeft geen vogelhuisje in uw tuin

Veel mensen onderschatten de voordelen van het hebben van een vogelhuisje of nestkast in de tuin. Vogels zoeken naar beschutting dichtbij een voedselbron, zodat zij zich hier kunnen nestelen. Door vogels een veilig nest te bieden, zullen ze ook eerder gebruik maken van uw voedselbronnen.

[page-break]

6. U voert de vogels niet in de winter

Laat u uw voedersystemen vaak leeg tijdens de winter? Niet alle vogels vliegen naar het zuiden! Zeker met de opwarming van de aarde. Help deze vogels de winter door met voedzame zaden van bijvoorbeeld de zonnebloem.