Vind jouw tuincentrum

Zeven tips bij de verzorging van woonplanten

Er zijn van die mensen waarbij zelfs een cactus het nog geen week uithoudt. Bent u zo iemand of wilt u gewoon wat meer weten over de verzorging van woonplanten? Deze tips helpen u verder!

1. Geef consistent water

Dat planten water nodig hebben, wist u wel (anders heeft u nu de reden gevonden van de grote plantensterfte onder uw dak). Maar wist u dat te veel water geven even schadelijk kan zijn? Wees dus voorzichtig! Voel altijd even of de aarde droog is en geef alleen dan water. Gebruik altijd water dat op kamertemperatuur is.

2. De juiste hoeveelheid licht

Zonlicht: weer zoiets waar planten niet te veel en ook niet te weinig van mogen hebben. Zet planten in de buurt van een raam, want als het de hele dag donker is, sterven ze sowieso. Bloeiende kamerplanten hebben gemiddeld 12-16 uur indirect zonlicht per dag nodig en groene kamerplanten 14-16 uur.

[page-break]

3. Luchtvochtigheid

De meeste woonplanten hebben een hoge luchtvochtigheid nodig. Hoe vochtiger de lucht, hoe gezonder je planten. Om de luchtvochtigheid te verhogen kunt u een luchtbevochtiger kopen, maar ook gewoon heel veel planten neerzetten. Planten verhogen zelf namelijk ook de luchtvochtigheid. Een bakje met kiezelstenen en water naast uw plant werkt ook goed! Een luchtvochtigheidsgehalte van 80% is ideaal voor woonplanten.

4. Houd de temperatuur constant

Het duurt even voordat woonplanten gewend zijn geraakt aan veranderingen. Verplaats ze dus niet steeds. Als de temperatuur steeds verandert, zullen uw planten het waarschijnlijk niet lang volhouden.

[page-break]

5. Woonplanten snoeien

Snoei de planten regelmatig. Voor iedere plant is de periode waarin dit moet gebeuren anders. het snoeien van uw planten houdt ze in een mooie vorm, beschermt ze tegen ziektes en stimuleert de groei en bloei.

6. Pas op voor ongedierte

Ongedierten insecten zijn de grootste vijanden van uw planten. Controleer daar dus regelmatig op. Kijk even of u insecten kunt ontdekken tussen de blaadjes en gebruik een waterspuit om ze eraf te spuiten. Heeft u last van een plaag? Ga dan even langs bij het dichtstbijzijnde tuincentrum voor een biologisch bestrijdingsmiddel.

[page-break]

7. Schone planten zijn gelukkige planten

Stof dat door uw huis dwarrelt, kan op de bladeren van uw woonplanten landen. Stof en viezigheid houden het zonlicht en water tegen en beschadigen zo uw planten. Maak de bladeren van uw woonplanten schoon met een natte handdoek. Pas op dat u de bladeren niet kapot maakt!