Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Zo creëer je een kindvriendelijke tuin

Niets gezelligers dan samen in de tuin eten, rondhangen en spelen. Hoewel kinderen steeds minder vaak buitenspelen, blijft het wel belangrijk en gezond voor kinderen. Wordt je kind niet meteen warm van het idee? Maak je tuin kindvriendelijk! Een kindvriendelijke tuin nodigt uit om te verkennen, ontdekken en ravotten. Hoe je je tuin veilig en leuk voor kinderen maakt, lees je hier.

De juiste ondergrond

Gras is de perfecte ondergrond voor kinderen. Het is zacht, onderhoudsvriendelijk en niet glad. Tegels en harde ondergronden zoals beton nodigen niet uit tot uitbundig spelen. Bovendien kan een kind zich er sneller op bezeren. Heb je een groot terras? Kies dan voor kindvriendelijke tuintegels.

Het voordeel aan gras is dat je er niet veel van nodig hebt om een leuk speelplekje te maken. Ook in een kleine (stads)tuin kan je een kindvriendelijk hoekje inrichten waar je kind zich kan uitleven.

Speelparadijs

Bij een kindvriendelijke tuin denken veel mensen aan veel speeltuigen, maar een kind heeft niet veel nodig om het leuk te hebben in de tuin. Zo is een bal en een grasperkje vaak al voldoende. Het kan leuk zijn om je kind uit te nodigen de verschillende dieren, insecten en planten in de tuin te bestuderen. Ook tuinieren is een leuke bezigheid voor je kind.

Heeft je kind wat meer stimulatie nodig? Een zandbak, schommel, glijbaan of trampoline vallen altijd in de smaak. Ook een speelbos, moestuin en insectenhotel zijn interessant en leerrijk!

Veiligheid

Veiligheid is een must. Vooral tijdens het spelen zien kinderen niet altijd gevaar. Een vijver of zwembad kan best in een kindvriendelijke tuin, op voorwaarde dat het afgesloten wordt door hekwerk te plaatsen.

Een tuin vol planten ziet er niet alleen leuk uit, het is ook boeiend voor je kind. Vermijd giftige planten, zoals berenklauw en de gevlekte aronskelk, maar ook cactussen en delicate planten zijn geen goed idee. Kies voor planten, struiken en bomen die tegen een stoot (of vliegende voetbal) kunnen.

Ten slotte moet je ook rekening houden met de zon. De zomer is de perfecte periode om buiten te spelen. Voorzie voldoende schaduwrijke plekken waar je kind kan spelen. 

Leven in huis

Kippen, geitjes of konijnen in de tuin passen helemaal in een kindvriendelijke tuin. Ze zijn handig om tafelrestjes te verwerken en elke dag verse eitjes te hebben, maar ze zijn ook leerrijk. Door het verzorgen van de dieren en het schoonmaken van het hok of de stal leert je kind verantwoordelijkheid. Creëer een rustige plek door het dierenverblijf af te sluiten met gaashekwerk.

Oog op de toekomst

Het is heerlijk opgroeien wanneer de tuin een speelparadijs is, maar kinderen blijven niet altijd klein. Hou dus bij het inrichten meteen rekening hoe je de tuin later makkelijk weer ‘volwassenproof’ kan maken.

Het is belangrijk voor kinderen om geregeld buiten te zijn. Of dat nu in je tuin, het bos of op het strand is, onthoud vooral dat ze niet veel nodig hebben om zich te amuseren.