Vind jouw tuincentrum

Zo maakt u uw tuin egelvriendelijk

Egels hebben het lastig. De winters worden steeds zachter en onze tuinen steeds minder egelvriendelijk. Wij vertellen u hoe u de egels kunt helpen!

Winterslaap

Rond deze tijd van het jaar zijn egels druk bezig met de voorbereidingen voor hun winterslaap. Egels houden een winterslaap, omdat ze niet goed tegen kou en nattigheid kunnen. Ze zijn nu vooral bezig met het aanvullen van de vetreserves, zodat ze genoeg energie hebben om zes maanden lang te kunnen slapen. Daarnaast moeten ze een nestje bouwen waar zij een winterslaap kunnen houden. Hiervoor moet een beschutte plek worden gevonden.

[page-break]

Zoektocht naar beschutting

Deze beschutting is vaak echter niet makkelijk te vinden. We onderhouden onze tuinen meestal zo keurig, dat er nauwelijks natuurlijke bescherming aanwezig is, zoals braamstruiken, heggen en omgevallen bomen. Hierdoor kunnen egels geen geschikte plek vinden om hun winterslaap te houden, waardoor zij soms voor gevaarlijke plekken kiezen en de winterslaap niet overleven.

[page-break]

Nog een bedreiging: zachte winters

Een tweede bedreiging voor egels zijn de zachte winters van tegenwoordig. Doordat de temperaturen hoger zijn, worden egels eerder en vaker wakker. Ze gaan dan aan de wandel en verbruiken hun reserves. Vaak hebben ze dan niet genoeg meer over om de winterslaap te overleven.

[page-break]

Hoe kunt u de egels helpen?

U begrijpt dus wel dat de egels onze hulp nodig hebben. Met deze drie tips maakt u uw tuin egelvriendelijk:

  1. Creëer natuurlijke schuilplaatsen in uw tuin en laat het op deze plaatsen een beetje rommelig. Egels hebben namelijk behoefte aan een droge en beschutte plek.
  2. Plaats een egelhuisje in uw tuin. Egelhuisjes zijn ontworpen om egels een optimale overlevingskans te bieden. Ze zijn verkrijgbaar in tuincentra of u kunt er zelf één maken.
  3. Zet bakjes met voedsel en water neer. Wanneer het ’s nachts begint te vriezen, is er weinig eten meer te vinden voor de egel. U kunt het diertje een handje helpen door hem te voeren met bijvoorbeeld kattenvoer of speciaal egelvoer. Geef egels nooit melk; daar krijgen ze namelijk diarree van. In brood zitten te weinig voedingsstoffen.

Help egels de winter door!