Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Zo richt je je tuin duurzaam in

Bij het inrichten van het interieur kiezen steeds meer mensen voor duurzame oplossingen. Hoe zit het echter met de tuin? Op de een of andere manier denken we vaak dat een tuin al duurzaam genoeg is, omdat het meestal letterlijk groen is. Toch kun je ook in je tuin verduurzamen zonder op sfeer in te leveren. Sterker nog: het kan bijdragen in de sfeer in je tuin. Wil jij ook graag een tuin die letterlijk en figuurlijk groen is? Gebruik dan de volgende tips.

Hoe meer groen, hoe beter

Ga voor veel planten in je tuin. Je biedt insecten, egels en vogeltjes een mooi toevluchtsoord en het regenwater verdwijnt makkelijker in de grond. Trek extra dieren aan door een insectenhotel te maken of vogelhuisjes te plaatsen. Een groene tuin staat natuurlijk prachtig, maar het kan wel een uitdaging zijn voor degenen die geen groene vingers hebben. Gelukkig heeft een grasveldje in de regel enkel af en toe een maaibeurt nodig. Als je je robotgrasmaaier - die je natuurlijk oplaadt met je zonnepaneel - er zo nu en dan op loslaat, heb je alsnog minimaal werk aan je tuin.

Kies voor een haag

Een groene haag zuivert de lucht en vormt een prachtige afscheiding. Bovendien hoeven er geen bomen gekapt te worden om jouw tuin te omheinen. Heb je geen plek voor een haag of prefereer je een schutting? Ga dan voor tweedehands materiaal of kies voor hout met een FSC-keurmerk.

Elektrisch tuingereedschap

Maak je in je tuin veel gebruik van elektriciteit? Ga dan na hoeveel van die apparaten je echt nodig hebt. Misschien dat die heater voor de koelere avonden niet zo hard nodig is, wanneer je een extra vest aantrekt of kun je je fontein op een tijdklok zetten, zodat het niet 24/7 aanstaat. Kun je de elektrische barbecue misschien vervangen door een solar cooker? Natuurlijk zul je altijd wel wat elektriciteit gebruiken in de tuin en daarom is het plaatsen van zonnepanelen zo’n goed idee. Maak bovendien gebruik van solar tuinverlichting om je tuin duurzaam te verlichten.

Welke planten kies je?

Planten zijn altijd groen en toch zal de één je tuin meer verduurzamen dan de ander. Wanneer je planten kiest, kun je daarom het beste voor sterkere soorten gaan. Uitheemse planten staan wel mooi, maar zijn vaak vatbaarder voor plagen. Hierdoor zul je je sneller moeten beroepen op bestrijdingsmiddelen en dat wil je natuurlijk voorkomen in een duurzame tuin. Haal het beste uit je planten met behulp van combinatieteelt. Op deze manier versterken de verschillende planten elkaar en worden ze minder snel ziek. Maak gebruik van je eigen compost om de planten duurzaam te voeden.