Vind jouw tuincentrum

Zomertips voor uw huisdier

In de zomer heeft uw huisdier vaak wat extra verzorging nodig. Huisdieren kunnen namelijk niet zo goed tegen hitte. Let dus goed op de tekenen die wijzen op oververhitting en kom snel in actie!

Wanneer heeft mijn dier het te warm?

Er zijn een paar tekenen die er op wijzen dat uw diertje het ongezond warm heeft:

  • Uw huisdier voelt abnormaal warm aan
  • De ademhaling is snel
  • Het dier wil niks eten en is lusteloos
  • De slijmvliezen van uw huisdier zijn rood

Soms gaan dieren zelfs overgeven wanneer ze oververhit zijn. Wanneer de symptomen heel heftig zijn, moet u meteen de dierenarts bellen. Uw dier heeft mogelijk een hitteshock! Het is belangrijk om uw dier te gaan afkoelen. Iedere diersoort gaat anders om met hitte en op sommige dieren moet u iets beter letten!

[page-break]

Afkoeltips honden

Honden verliezen hun warmte alleen door te hijgen. Ze hebben nauwelijks zweetklieren en daarom is kans op oververhitting groot! Zorg daarom dat uw hond zomers in de schaduw blijft en genoeg drinkt. Er zijn ook koelteproducten verkrijgbaar voor honden. Is uw hond toch oververhit geraakt? Zet hem dan meteen op een koele plek neer en koel zijn hoofd, oren, hals en poten met water.  

LET OP: Koel uw dier nooit met ijskoud water! Dan trekken de bloedvaten namelijk samen en maakt u het juist moeilijker voor uw huisdier om lichaamswarmte kwijt te raken! Laat uw huisdier NOOIT achter in een gesloten auto!

[page-break]

Afkoeltips katten

Bij katten hoeft u iets minder goed op te letten, omdat ze meestal zelf een schaduwplekje opzoeken met warm weer. Gaat het toch mis? Koel de kat dan door koud water over zijn hoofd, oren, hals en poten te laten lopen.

[page-break]

Afkoeltips knaagdieren

Konijnen en andere knaagdieren kunnen heel slecht tegen warmte. Ze kunnen oververhit raken of de huidmadenziekte krijgen. Het is dus heel belangrijk om uw knaagdier op een koele plek neer te zetten. Leg bijvoorbeeld ook een koude waterfles in het hok neer. Pas wel op dat de diertjes er niet aan gaan knagen! Bij oververhitting koelt u bij konijnen vooral de oren met koud water. Koud water over oren hals en poten laten lopen helpt ook goed! 

[page-break]

Vogels afkoelen

Warmte stijgt op. Zet een hangende vogelkooi met warm weer dus op de grond neer. Houd de vogelkooi verder uit de zon of creëer schaduw wanneer het een buitenkooi is.