Vind jouw tuincentrum

Bloem van de maand mei: De Calla

Weleens gehoord van de Calla? Deze maand kunt u niet om deze stijlvolle bloem heen, want de Calla bloem van de maand mei geworden!

De Calla: een bijzondere bloem

De Calla komt uit een gebied dat zich uitstrekt van Zuid-Afrika tot Malawi en werd vroeger Ethiopische aronskelk genoemd. Oorspronkelijk groeit de bloem in moerassen, waar het afwisselend zompig of uitgedroogd is. Hierdoor is de Calla een erg sterke bloem. Deze bloem komt in vele kleuren, zoals wit, rood, geel, roze, paars, oranje, groen, zwart en tweekleurige. Dit maakt het een bijzondere bloem! De Calla heeft een opvallende gestileerde kelk. Deze kelk is eigenlijk een bloemblad. De echte bloemetjes zijn heel klein en zitten helemaal binnen in de kelkvorm.  

De Calla combineren

U kunt de Calla met verschillende bloemen combineren tot een mooi boeket. Bent u op zoek naar een eenvoudige, strakke uitstraling? Combineer de Calla dan met Phlox groen en Solidago. Of gaat u liever voor een uitbundige bos? Ga dan voor de Calla in combinatie met de rode hazelaar, leeuwenbek, gladiool en chasmanthium. Een explosie van warmtinten is ook leuk om eens te proberen. Kies voor Calla’s in combinatie met echinacea, celosia cristata, roosmarijn, scabiose en hazelaar of coryllus.

[page-break]

Verzorging van de Calla

Optimaal genieten van uw Calla’s. Houdt dan rekening met de volgende zaken:

  • Snijdt de stelen schuin af en houdt de bloemen alleen bij de stelen vast
  • Zorg voor een schone vaas met schoon water
  • Voeg een beetje snijbloemenvoeding toe
  • Verwijder tussendoor de stelen die slijmerig zijn geworden en snijd ze eventueel een stukje bij
  • Zet Calla’s nooit in de volle zon of bij een verwarming
  • Vermijdt tocht
  • Zet de vaas ook ver weg van de fruitschaal

Een symbolische bloem

Aan de Calla kleven meerdere betekenissen. Het is de bloem van zuiverheid en sympathie, maar staat ook voor schoonheid. Men ziet de Calla ook wel als geluksbloem. De Grieken en Romeinen associeerden de Calla met feesten en plezier, omdat de bloemvorm lijkt op de kelk waarmee werd geproost. Hier komt de associatie met geluk vandaan. Nog een reden om een bosje Calla’s in huis te halen dus!