Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe overleeft de tuin de winter?

Wintertijd en de tuin: wat moet u doen om uw tuin zo goed mogelijk onze gure winter door te laten komen? We leven immers niet in een heerlijk warm land, waarbij de tuin ook in de winter floreert in de zon. Waar moet u even aan denken voordat de vorst en al die gure regendagen uw tuin ‘verplettert’. Denk hierbij niet alleen aan de tuin op zich, maar misschien juist nog wel meer aan uw tuinmeubelen, waterleidingen en andere niet-natuurlijke materialen.

Maak de tuin winterklaar

Om maar met laatstgenoemde te beginnen: tuinsets kunt u het beste binnen bewaren. Zo voorkomt u overbodige slijtage door het weer. Zet uw tuinmeubelen weg op een plek waar ze niet in de weg staan en bescherm ze met een hoes. Heeft u echt geen plek in de schuur, dan is een beschermhoes ook een optie voor buiten. De winter is natuurlijk eveneens een prima tijd om alvast eens rond te snuffelen als u beslist om nieuwe tuinmeubelen te kopen. Zorg dat nergens water in blijft staan: denk aan de waterleidingen buiten, bloempotten en andere bakken in de tuin of bijvoorbeeld de zandbak van de kinderen. Bij vorst kan dit namelijk tot vervelende schades leiden. Het tuingereedschap mag ook even een winterslaap houden. Haal alles naar binnen (als het nog buiten rondslingert), maak het goed schoon en berg het op zodat u in het voorjaar weer alles simpel kunt vinden.

Tuin winterklaar maken

Beplanting en winter

Wat de planten betreft: de meeste natuur in onze tuin is gewoon ingesteld op winters. Maar geniet u van tropische planten en andere vorstgevoelige planten, dan zult u deze dus moeten laten overwinteren in een vorstvrije ruimte. Bloembollen moet u juist in het najaar al in de grond doen, om zo in het vroege voorjaar weer van mooie bloemen te kunnen genieten. Wilt u een natuurvriendelijke tuin, ga dan niet alles keurig netjes opruimen. Laat de bladeren juist liggen, want:

  • Er zijn diertjes die er dankbaar gebruik van maken, zoals egeltjes
  • Het blad werkt juist isolerend, waardoor de beplanting beschermd wordt tegen vorst!
  • En ja: zo ontstaat de normale kringloop, waardoor de grond de voedingsstoffen uit de bladeren uiteindelijk tot zich neemt

Verder is het natuurlijk ook leuk om aan de vogeltjes te denken of om een paar ‘winterplantenbakken’ neer te zetten.