Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

De kerstboom versieren in 10 stappen met Christmaholic

Saskia de Laat is helemaal gek van Kerst. In haar blog ‘Christmaholic’ geeft ze allerlei nuttige kersttips en bespreekt ze de nieuwste trends. We delen graag haar stappenplan voor het versieren van de kerstboom!
 

Stap 1 Thema en kleuren

De eerste stap heeft te maken met plannen. Welk thema vindt u leuk en voor welke kleuren gaat u dit jaar? Denk bijvoorbeeld aan de hoofdtrends van 2021. Houd goed voor ogen welke sfeer de gekozen trend op zal roepen. Natuurlijk kunt u ook een eigen stijl creëren door kleuren en stijlen met elkaar te mixen. De regel is: kies ongeveer 5 kleuren, dan wordt het niet te rustig, maar ook niet te druk. Zorg ervoor dat uw kerstboom of kunstkerstboom aansluit bij de rest van het interieur. U kunt er natuurlijk ook voor kiezen om er juist helemaal tegenin te gaan, zodat de boom eruit knalt.
 

Stap 2 Voorbereiden

Doe ruim van te voren inkopen en kijk natuurlijk eerst altijd even naar wat u nog in huis heeft liggen. Check ook de volgende zaken:

  • Werken de kerstlampjes nog?
  • Heeft u voldoende ballen en haakjes?
  • Heeft u een piek of engel voor bovenop de boom?
  • Hoe gaat u de voet van de boom versieren?

Als dit allemaal in orde is, kunt u aan de slag gaan.
 

Stap 3 Lichtjes in de boom

Begin nu met het verdelen van de lichtjes. Dit is best een moeilijke taak, want u wilt natuurlijk dat het een beetje gelijkmatig wordt verdeeld. Er zijn verschillende soorten lampjes waar u uit kunt kiezen, maar bij alle verlichting geldt dezelfde regel: Begin met een snoer dicht bij de stam en werk naar buiten.
 

Stap 4 Tijd voor takken en sprays

Deze stap is alleen voor de liefhebber. Wilt u de kerstboom iets voller laten lijken? Werk dan met decoratieve takken of sprays (of allebei natuurlijk). In uw tuincentrum koopt u wellicht takken waar decoratieve besjes en dennenappeltjes aan vast zijn gemaakt. Maak de takken vast met bindraad.
 

Stap 5 De basis: effen kerstballen

Nu is het tijd voor de decoraties. Begin met een basic laag door effen kerstballen dichtbij de stam te hangen. Dit zorgt voor vulling en volume.
 

Stap 6 Accent- of detailverlichting

Het is ook leuk om naast de basisverlichting accentverlichting op te hangen. Denk bijvoorbeeld aan slingers met lichtgevende figuurtjes of prikkabels. Sla hier niet te ver in door: een paar snoeren zijn voldoende.
 

Stap 7 Uitbreiden met uw mooiste decoraties

Dit is misschien wel de leukste stap: U mag eindelijk de eyecatchers waar u zo trots op bent in de boom gaan hangen! Hang ze vooral aan de buitenzijde van de boom, want iedereen moet ze natuurlijk zien. Begin met de grotere decoraties en eindig met de kleinste. U kunt de piek het best op de boom zetten voordat deze helemaal volhangt en u er niet meer bij kunt.
 

Stap 8: Contrast en afwisseling

Zorg dat u mooie contrasten creëert en goed afwisselt. Wissel niet alleen kleuren af, maar ook glanzend en mat en effen en rijkversierd. Zo krijgt u een mooie, evenwichtige kerstboom die rust uitstraalt.
 

Stap 9: groepjes van kleine ornamentjes

De kleinste ornamentjes mogen als laatst de boom in. Hang deze in kleine groepjes bij elkaar, zodat ze toch nog opvallen.  Door kleine diertjes, huisjes en poppetjes bij elkaar te hangen zorgt u voor storytelling in de kerstboom.
 

Stap 10: de voet versieren

Een kale voet onder een prachtig versierde kerstboom is natuurlijk hartstikke zonde! Leg er dus een mooi kleed overheen. Het is ook leuk om wat haardhout neer te leggen. Vergeet de cadeaus niet!

Een hele fijne Kerst gewenst!