Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Onkruid top 10

Lisa Garden op 28-08-2024

Een mooie tuin vereist veel inspanning. Planten, snoeien en bewateren neemt veel tijd in beslag, maar uiteindelijk is het zeker de moeite waard. Wat is er fijner dan heerlijk te genieten van uw eigen tuin? Dit wilt u natuurlijk door niets laten verpesten. Ook niet door onkruid! Deze ongewenste plantjes verspreiden zich snel en ontnemen uw planten zonlicht, groeiruimte en voedsel. Wij hebben de meest hardnekkige onkruiden voor u op een rijtje gezet en we vertellen u ook u ze het best kunt bestrijden.

1. Vogelmuur

Dit is misschien wel het meest voorkomende onkruid ter wereld. Het komt veel voor in goed bemeste gronden. Vogelmuur vormt een lichtgroene mat met kleine witte bloempjes en verstikt zo andere jonge plantjes. Door middel van zaden verspreidt Vogelmuur zich snel. De plant is oppervlakkig te verwijderen, maar pas wel op dat er geen stengels en wortels achterblijven die zich weer kunnen gaan verspreiden.

2. Zevenblad

Deze plant groeit vooral op schaduwrijke plekken en vermeerdert zich via lange wortels. Zevenblad gaat dood in de winter, maar komt vervolgens in tienvoud terug in het voorjaar. De plant is te herkennen aan de zeventallige bladeren: drie blaadjes bovenaan en twee keer twee blaadjes onderaan elk blad. Er zijn verschillende manieren om zevenblad te verwijderen:

  • Verwijder de wortels met een riek.
  • Plant een bodembedekker.
  • Bestrijd met gif.                                                                                                                                                                                                                                                                  
  • Het verwijderen van de wortels en het planten van een bodembedekker is het meest aan te raden. Na het gebruik van gif komt zevenblad vaak weer terug.

3. Heermoes

Heermoes wordt vanwege zijn vorm ook wel ‘paardestaart’ genoemd. De plant wordt vooral aangetroffen op vochtige en verdichte plaatsen en plant zich voort door middel van sporen. Een groot deel van de biomassa van de Heermoes bevindt zich onder de grond en dit maakt de plant moeilijk te bestrijden. Het wortelstelsel zal in zijn geheel verwijderd moeten worden. De heermoes is goed voor nieren, blaas, pezen en botten. Neemt u dus gerust een hapje!

4. Haagwinde

Op natte, voedselrijke grond voelt de Hagewinde zich helemaal thuis! De ondergrondse wortelstokken, die makkelijk breken, maken het moeilijk om dit onkruid te bestrijden. Hagewinde bevat witte bloemen en verspreidt zich dan ook via deze bloemen. Gebruik voor de bestrijding een biologisch bestrijdingsmiddel die blad en wortel dood.

5. Ganzenvoet

Ganzenvoet is een langwerpige eenjarige plant met lichtgroene bladeren die gegroepeerd zijn en ovaalvormig of ruitvormig. Er bestaan verschillende soorten ganzenvoet:

  • Melganzenvoet

  • Stippelganzenvoet

  • Beursjesganzenvoet

  • Muurganzenvoet

  • Welriekende ganzenvoet

Ganzenvoet kan leiden tot allergische reacties, verwant aan hooikoorts. Natuurlijke bestrijdingsmiddelen zouden ganzenvoet volledig uit moeten kunnen roeien.

6. Straatgras

U vindt straatgras vooral in:

  • Gazons
  • Bloembedden
  • Tussen de richels van stenen.

De plant kan het hele jaar bloeien en zaden vormen. Dit hoeft niet per se schadelijk te zijn, maar soms ontstaan er kale plekken. Een manier om straatgras aan te pakken is om uw gazon weinig water te geven, tot alle straatgrassen verdwenen zijn. De lege plekken zullen opgevuld worden door gazongras.

7. Kruipende boterbloem

De lange, kruipende wortels van Kruipend boterbloem kunnen een probleem zijn voor gazons en bloembedden. U kunt de plant herkennen aan driehoekige blaadjes en gele bloemetjes die een mat vormen. U kunt kruipend boterbloem het best uitgraven of uitsteken met een onkruidsteker. Doe dit voordat andere plantensoorten verstikt worden!

8. Klaver

Klaver heeft korte wortels en kan dus gemakkelijk weg geharkt worden. Het groeit vooral in gazons. Doe dit wel grondig of het is binnen de kortste keren weer terug. Vergeet ook niet om de klavertjesvier te bewaren!

9. Distels

Deze onkruiden zijn vervelend om te verwijderen, doordat zij dwars door dikke tuinhandschoenen heen steken. De beste manier om ze te verwijderen is dan ook om een natuurlijk bestrijdingsmiddel op het onkruid te spuiten.

10. Brandnetels

Bij aanraking met de huid kunnen de blaadjes van de brandnetel een nare pijn en jeuk veroorzaken. Het is daarom beter om de brandnetels uit uw tuin te verwijderen. U kunt het best het wortelstelsel in zijn geheel verwijderen of een natuurlijk bestrijdingsmiddel gebruiken.

Onkruid geen kans geven? Het planten van bodembedekkers werkt effectief om onkruid tegen te gaan. De belangrijkste tip die wij u echter mee kunnen geven, is om niet op te geven. Blijf vooral door schoffelen en spuiten; de aanhouder wint!