Vind jouw tuincentrum

Diy: de hortensia kleuren

Wie heeft hem niet in zijn tuin staan: de hortensia. De plant is een kleurrijke toevoeging aan uw tuin. Hortensia's kunnen wel drie meter hoog worden en ze zijn er in wit, roze, rood en blauw. Maar wist u dat u de kleur van uw hortensia zelf kunt beïnvloeden? Vind snel uit hoe!

Welke hortensia's kunnen niet verkleuren?

U kunt niet elke hortensia van kleur laten veranderen. De witte hortensia zal altijd wit blijven. Er is geen manier waarop deze hortensia verkleurt. Of bewijst u ons het tegendeel? Daarnaast kunnen lichte hortensia's nooit verkleuren naar donkere kleuren. Andersom kunnen donkere hortensia's nooit verkleuren naar lichte kleuren. Een lichtblauwe hortensia zal dus bijvoorbeeld nooit donkerroze worden en een donkerblauwe hortensia nooit lichtroze. 

Lees snel verder voor het geheim van de verkleuring van de hortensia!

 

[page-break] 

Het geheim van de verkleuring van de hortensia

Het gaat allemaal om de PH-waarde van de grond waar de hortensia in staat. Heeft u een blauwe hortensia? Dat betekent dat de grond zuur is. Basische gronden zorgen daarentegen voor prachtige roze bloemen. Wilt u liever een paarse hortensia? Dan moet u zorgen voor een PH-neutrale grond!

Lees snel verder hoe u zelf de hortensia verkleurt!

 

[page-break] 

Hoe verkleurt u zelf de hortensia?

Het verkleuren van de hortensia lijkt misschien moeilijk, maar dat is het totaal niet. Om een roze hortensia blauw te laten kleuren, moet de PH-waarde dus omlaag. Dit kunt u bereiken door bijvoorbeeld tuinturf toe te voegen. Daarnaast is het belangrijk dat er metaalionen in de grond zitten. U kunt bijvoorbeeld oude spijkers in de grond stoppen of u kunt aluin of aluminiumsulfaat aan de grond toevoegen. Voeg om een blauwe hortensia roze of paars te laten kleuren kalk aan de grond toe. Een lage hoeveelheid kalk zal zorgen voor een paarse hortensia en een hogere hoeveelheid kalk voor een roze hortensia!

Heel veel succes met het verkleuren van uw hortensia!