Vind jouw tuincentrum

Een olijfboom in de woonkamer

De olijfboom wordt steeds populairder als tuinplant, maar de plant past met zijn grijsgroene blaadjes helemaal binnen de woontrend van de vergrijsde kleuren. Het is een echte eyecatcher. Hoe overleeft deze plant in de woonkamer?

Een olijfboom in uw woonkamer

De olijfboom komt oorspronkelijk uit de zonovergoten landen Griekenland, Spanje of Italië. De plant houdt van warmte en niet van droge verwarmingslucht en tocht. Klinkt niet echt als een plant die zou overleven in uw woonkamer… maar het kan toch! Kies een zonnige plek uit; bijvoorbeeld voor een groot raam en zet uw olijfboom niet in de buurt van tochtige deuren en de centrale verwarming.

[page-break]

Niet te koud

In het thuisland van de olijfboom is het in de winter ook gewoon koud, maar het vriest er meestal niet. Een olijfboom die uw buiten heeft staan, moet dus wel beschermd worden tegen de vorst en in uw woonkamer mag het niet té koud worden. Dit vindt uzelf natuurlijk ook niet zo prettig. Uw kamertemperaturen zullen hoogstwaarschijnlijk niet onder de wintertemperaturen van Griekenland, Spanje en Italië komen.

Fake de seizoenen

Een olijfboom heeft het wel nodig om in de winterstand te gaan. Daarom kunt u hem het best van november tot april laten overwinteren in de garage of een andere kamer die wat kouder blijft dan uw woonkamer.

Verzorging van uw olijfboom

Wanneer een olijfboom voor het eerst kennismaakt met uw woonkamer laat deze hoogstwaarschijnlijk een schrikreactie zien. De plant zal waarschijnlijk wat blaadjes laten vallen, maar dit zal zich vanzelf weer herstellen. Zorg er voor dat de pot het water goed kan afvoeren en geef eens per week een scheutje water. De kluit mag niet uitdrogen, maar ook zeker niet te nat staan. In de wintermaanden maag hij wel iets droger staan. Voeg eens per maand wat voeding toe aan het gietwater.