Een oud metalen poortje in de tuin renoveren: 6 stappen
Een roestig en oud metalen poortje in de tuin kan een doorn in het oog zijn. Gelukkig kun je het ook eenvoud weer in zijn oude glorie herstellen en het zelfs tot een pronkstuk maken. Dit is iets wat je perfect zelf kan doen, ook als je weinig ervaring hebt op het gebied van het klussen. Een goede voorbereiding is wel essentieel. Schenk daarbij ook aandacht aan de persoonlijke bescherming.
Stap 1: Voorbereiding en veiligheid
Draag beschermende kleding, handschoenen, een veiligheidsbril en een stofmasker. Zorg ervoor dat je werkt in een goed geventileerde ruimte, bij voorkeur gewoon buiten indien het weer dit toestaat. In principe hoef je het poortje niet te verwijderen, op voorwaarde dat je overal goed bij kunt. Start met het verwijderen van de aanwezige roest. Dit kan op verschillende manieren. De traditionele manier is het poortje opschuren met een staalborstel, schuurpapier met een grove korrel of een elektrische schuurmachine. Zeker bij hardnekkige roest is dit laatste aan te raden. Er zijn ook chemische roestverwijderaars beschikbaar. Deze producten zijn effectief, maar moeten met zorg worden gebruikt volgens de instructies op de verpakking.
Stap 2: Schoonmaken en ontvetten
Na het verwijderen van het roest is het essentieel om het poortje grondig schoon te maken. Gebruik een mengsel van water en afwasmiddel om vuil en vet te verwijderen. Spoel het poortje vervolgens af met schoon water en laat het volledig drogen. Er bestaan ook speciale ontvetters die het oppervlak helemaal klaar maken voor de eerste laag grondverf.
Stap 3: Grondverf aanbrengen
Om het metalen poortje te beschermen tegen toekomstige roest, is het aanbrengen van een geschikte grondverf cruciaal. Kies voor een roestwerende primer die speciaal is ontwikkeld voor metalen oppervlakken. Breng de primer aan met een kwast of roller en zorg ervoor dat je alle hoeken en naden goed bedekt. Laat de primer goed drogen volgens de instructies op de verpakking.
Stap 4: Schuren en schoonmaken
Na het drogen van de primer, schuur je het oppervlak licht op met fijn schuurpapier. Gebruik bijvoorbeeld korrel 220. Het opschuren van de grondverf doe je om een gladde ondergrond te creëren voor de hoogglanslak. Verwijder daarna al het schuurstof met een vochtige doek.
Stap 5: Verven met hoogglanslak
Nu is het tijd om je poortje te verven. De Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak is een uitstekende keuze voor dit soort klussen. Deze lak combineert duurzaamheid met een mooie glans en is bestand tegen de wisselende weersomstandigheden in ons land. Gebruik een kwast om de lak gelijkmatig aan te brengen. Breng de eerste laag dun aan en zorg voor een gelijkmatige dekking. Laat de verf minimaal 24 uur drogen voordat je een tweede laag aanbrengt. Dit zorgt voor een optimale hechting en een duurzaam resultaat. Indien nodig, schuur je alles tussen de lagen door met fijn schuurpapier op. Maak het oppervlak dan wel stofvrij voordat je de volgende laag aanbrengt.
Stap 6: Bescherming en onderhoud
Om het poortje zo lang mogelijk mooi te houden, is het belangrijk om het goed te onderhouden. Controleer het poortje regelmatig op beschadigingen en werk deze bij met de Wijzonol LBH SDT Ultra Hoogglanslak. Dit zorgt ervoor dat het poortje beschermd blijft tegen roest en weersinvloeden. Smeer ook de scharnieren, indien nodig, en maak het poortje jaarlijks schoon met schoonmaakmiddel en een zachte doek. Gebruik geen agressieve chemicaliën die de laklaag kunnen beschadigen.