Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Gids voor het aanleggen van een eigen bostuin

Een bostuin is een tuin die zich laat inspireren door het ecosysteem van een bos. De tuin heeft de uitstraling van een bos en oogt dan ook heel natuurlijk. Het is een ideale keuze voor wie graag in de natuur vertoeft, terwijl de beplantingen op een natuurlijke manier voor beschutting en privacy zorgen. Het aanleggen van een bostuin klinkt eenvoudiger dan het is, want gewoon alles laten verwilderen, zal niet volstaan.

De juiste bomen en planten voor een bostuin

Bij een bostuin staat de beplanting centraal. Met de beplanting creëer je laagjes, zoals dat ook in het ecosysteem van een bos ontstaat. Dat wil zeggen dat hoge bomen worden gecombineerd met kleiner struikgewas en met bodembegroeiing. Meer dan de helft van een bostuin bestaat uit groen, waarbij je bladhoudende en bladverliezende planten met elkaar combineert. Net als in een echt bos moet je in een bostuin ook verschillende kleuren, bladeren en structuren tegenkomen. Bij voorkeur kies je ook nog eens voor grote bomen die weinig onderhoud vergen. Voor het struikgewas ga je voor schaduwplanten die niet te veel licht nodig hebben. Onder andere hortensia's en blauweregens zijn een goed idee. Deze planten brengen ook heel eenvoudig wat kleur in je bostuin.

Van de meeste bomen kan je zowel jonkies als volwassen exemplaren kopen. Voor een volwassen boom betaal je natuurlijk veel meer en je brengt het niet zo eenvoudig naar je tuin, al zal je wel meteen resultaat zien. Bij bloemen en planten gaat het allemaal wat sneller, waardoor je gerust kleine stekjes en bolletjes kunt planten. Onder andere sneeuwklokjes, boshyacinten en de trompetnarcis zijn uitstekende keuzes voor in een bostuin.

Bestratingen en verhardingen

Bestrating en een bostuin gaan niet goed samen. Beter kies je voor de echte bospaden en die zijn puur natuur. Natuurlijk kan je je oprit, een aantal looppaden en je terras wel bestraten met harde materialen, maar verder is het aan te raden om te kiezen voor natuurlijke alternatieven. Houtsnippers worden vaak aangeraden, maar doe er dan wel geen onderdoek onder. Anders riskeer je dat je schors papperig wordt. Schelpjes zijn een uitstekend alternatief. Daarvoor kan je gewoon schelpen uit onze eigen Noordzee gebruiken.

De natuur verwelkomen

Een echte bostuin kan niet zonder dieren. Daarvoor hoef je niet per se zelf dieren aan te schaffen en los te laten, je kan ook gewoon een diervriendelijke tuin creëren waar wilde dieren zich al snel welkom voelen. Omdat een bostuin sowieso al heel divers is, zal je automatisch vlinders en andere insecten aantrekken. Onder de takjes zullen egels lekker wegdromen en kikkers zich voor jou verbergen. Daarnaast kan je natuurlijk wat extra doen voor de nachtvlinders, bijvoorbeeld door kamperfoelie te planten. Verwelkom ten slotte ook de vogels met enkele nestkastjes en voedertafels en geniet van de fluittonen waarmee ze je zullen bedanken.

Een bostuin aankleden en inrichten

Ten slotte is het tijd voor de inrichting van je bostuin. In een bostuin kan je namelijk perfect een pergola integreren en het is tevens mogelijk om een eigen wellnesshoek te creëren. Zelfs luxe tuinmeubelen kopen en inbedden, behoort tot de mogelijkheden. Focus daarbij wel altijd op natuurlijke materialen. Kies bijvoorbeeld voor tuinmeubelen op basis van kwaliteitsvol teakhout in plaats van aluminium, want dat zou conflicteren met het natuurlijke karakter van een bostuin. Ook als je bijvoorbeeld een jacuzzi plaatst, kan je maar beter voor houtwerk kiezen. Onder andere de houtgestookte hottubs van Skargards worden vaak gebruikt en vloeken niet met het natuurlijke karakter van je tuin. Als je echt handig bent, maak je zelf je tuinmeubelen en -attributen met wat de natuur je geeft.