Vind jouw tuincentrum

Help de dieren in uw tuin het vroege voorjaar door!

Het vroege voorjaar is heerlijk voor ons mensen. Het is lekker warm en overal komen vrolijke lentebloeiers, zoals de narcis, het sneeuwklokje en de krokus tevoorschijn. Dieren hebben het echter zwaar. Tijd om ze een beetje te helpen dus!

Natuurvogels

Natuurvogels die normaal in de winter naar het warme zuiden trekken, zijn door de zachte winter misschien helemaal niet weggeweest. Er is nu alleen nog niet genoeg te eten voor al deze vogels. Bijvoeren helpt enorm. Hang dus vetbollen of ander vogelvoer op. Plaats het vogelvoer altijd zo ver mogelijk van het huis op een beschutte plek. Anders zullen de vogels zich niet veilig voelen en het niet opeten. De merel heeft misschien nog wel de meeste hulp nodig, want deze vogel wordt bedreigd door het usutuvirus. Voer bij en creëer een veilige plaats voor de merel. Ze maken hun nesten graag in hagen.

Egels

Ook de egels hebben het zwaar. Zij ontwaken door de hoge temperaturen te vroeg uit hun winterslaap. Er zijn in deze tijd van het jaar alleen nog niet genoeg insecten te vinden om te eten. U kunt de egel helpen door uw tuin niet te harken of op te ruimen. Tuinafval trekt insecten aan en het biedt de egel ook de mogelijkheid om te schuilen voor natuurlijke vijanden. Of weg te kruipen als het weer wat kouder wordt. Sommige onderzoekers denken dat de egel volledig zal uitsterven als we niks doen om te helpen.  

Kikkers

In vijvers komen de kikkers die in de winter weggekropen zaten tevoorschijn. Normaal zijn ze nog in winterrust en wordt de ademhaling en hartslag dan ook lager, maar bij deze hoge temperaturen worden ze dus al wakker. Ze hebben weinig reserve en kunnen, net als egels, nog maar weinig insecten vinden. U kunt de kikkers bijvoeren. De vissen moet u ook alweer wat eerder voeren.