Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het perfect organiseren van je tuinhuis: tips en tricks

Lisa Garden op 18-06-2024

Een goed georganiseerd tuinhuis kan een ware oase van rust en efficiëntie zijn. Door slim gebruik te maken van opbergruimte en functionele meubels, kun je jouw tuinhuis optimaal benutten en alles makkelijk vinden als je in de tuin aan de slag wilt. We gaan je wat praktische tips en tricks geven voor het perfect organiseren en inrichten van je tuinhuis!

Structuur en indeling

Voordat je kunt beginnen met het inrichten van je tuinhuis, is het belangrijk om een goed plan te maken. Bepaal eerst waar je het tuinhuis voor wilt gaan gebruiken. Wil je het voornamelijk gebruiken voor het opbergen van je tuingereedschap of moet het ook een plek worden waar je plantjes kunt stekken, oppotten en kweken? Zodra je dit hebt bedacht, kun je de ruimte gaan indelen in zones. Zorg voor een duidelijk indeling zodat alles spullen en alle activiteiten zijn eigen plek kunnen krijgen. Dit zorgt ook voor meer structuur en voorkomt dat je lang moet zoeken naar wat je nodig hebt. 

Essentiële opbergruimte

Kasten en rekken zijn onmisbaar om een goed georganiseerd tuinhuis te maken. Ze helpen je om spullen netjes op te bergen en maken het ook een stuk makkelijker om alles terug te vinden. Afhankelijk van wat je allemaal moet opbergen, kun je kiezen welke kasten hier het beste voor zijn. Zo zijn stellingkasten perfect voor grotere spullen zoals gereedschap, potten en aarde. Kies voor stellingen die je kunt verstellen, om het zo het beste in te richten voor jouw spullen. Voor kleinere spullen zijn wandplanken ook ideaal. Als je je tuinhuis ook wilt gebruiken voor het kweken of oppotten van planten, is het ook wel zo fijn om een oppottafel te plaatsen. Daarnaast kan een ladekast of archiefkast voor het opbergen en organiseren van je zaadjes niet ontbreken. Label de lades voor een goed overzicht. Archiefkasten zijn gemaakt van een stevig metaal, wat ze ideaal maakt voor het veilig opbergen van materialen zoals bestrijdingsmiddelen en scherpe gereedschappen.

Slimme accessoires

Naast de grote en praktische opbergmeubels, zijn er ook nog andere slimme accessoires die perfect zijn voor het organiseren van je spullen in je tuinhuis. Zo kan het handig zijn om bepaald gereedschap makkelijk binnen handbereik te hebben. Dit kun je makkelijk organiseren aan haakjes of een pegboard aan de muur. Dit verticaal opbergen bespaard daarnaast ook nog een flink wat ruimte! Voor kleinere spullen kan het handig zijn om opbergbakjes en mandjes te plaatsen. Deze kun je plaatsen op je werkbank of oppottafel en bijvoorbeeld je labels en tuinhandschoenen in bewaren. Er zijn ook bakjes of mandjes met een haakje eraan, zodat je ook deze weer op het pegboard kunt bevestigen! Zo krijgt alles zijn eigen plek en zal je tuinhuis een heerlijke plek worden!