Last van onkruid? Zo pak je het grondig aan
Iedereen met een tuin of oprit kent het wel: van die vervelende sprietjes en groene plakkaten die precies daar groeien waar je ze niet wil hebben. Onkruid lijkt echt overal doorheen te komen, of je nu net de tuin hebt aangelegd of alles netjes hebt schoongemaakt. En sommige soorten zijn zo hardnekkig dat je het gevoel hebt dat je ze nooit echt helemaal weg krijgt. In dit artikel geef ik een paar tips hoe je toch het beste van dat onkruid af kunt komen, zodat je tuin of pad er weer verzorgd uitziet.
Begin met regelmatig wieden
Een beetje onkruid hier en daar is natuurlijk niet meteen een ramp, maar als je het laat zitten, wordt het steeds erger. Het is dus slim om af en toe een paar minuutjes te pakken en met de hand onkruid weg te halen. Je hebt daar speciale onkruidstekers voor, waarmee je ook de wortels uit de grond haalt. Dat is belangrijk, want als je alleen het bovenste stukje weghaalt, groeit het gewoon weer terug.
Sommige mensen gebruiken ook heet water of azijn, maar dat is niet altijd goed voor andere planten of voor de bodem. Dus dat moet je een beetje voorzichtig gebruiken, en zeker niet overal.
Gebruik het juiste gereedschap
Als het onkruid te groot of te veel is om met de hand te verwijderen, dan heb je wat grover geschut nodig. Bijvoorbeeld als het tussen stoeptegels groeit of op een groot stuk grond. Een bosmaaier kan dan uitkomst bieden. Dat is een soort krachtige trimmer waarmee je makkelijk langs randen of op moeilijk bereikbare plekken kunt maaien.
Het voordeel van zo’n apparaat is dat je snel resultaat ziet en dat je ook hardnekkige planten kunt verwijderen. Wel is het slim om vooraf te kijken of je hem veilig kunt gebruiken en eventueel beschermende kleding aan te doen, want het kan best een stevig apparaat zijn.
Voorkom dat het weer terugkomt
Wat veel mensen vergeten, is dat onkruid meestal niet zomaar komt. Vaak zijn er plekken in je tuin waar veel licht is en weinig andere planten, en dan hebben onkruidzaden vrij spel. Als je die plekken bijvoorbeeld bedekt met boomschors of bodembedekkers, dan geef je onkruid minder kans om te groeien.
Je kunt ook kiezen voor speciale anti-worteldoeken onder grind of tegels, zodat er geen ruimte meer is voor plantenwortels. Dat helpt vooral goed bij paden en opritten. En natuurlijk: hoe vaker je onderhoud doet, hoe minder kans onkruid krijgt.
Soms moet je het accepteren
Tot slot is het misschien ook goed om te zeggen dat een beetje onkruid niet meteen slecht is. Sommige mensen vinden het zelfs mooi als een tuin een beetje natuurlijk oogt. Bovendien zijn bepaalde soorten onkruid zoals paardenbloemen of klaver ook nuttig voor bijen en insecten.
Dus je hoeft niet meteen alles weg te halen, kijk wat jij belangrijk vindt in je tuin. Maar als het echt teveel wordt of je struikelt er bijna over, dan weet je nu in elk geval wat je eraan kunt doen.