Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Hoe plaats je een warmtepomp in de tuin?

Een warmtepomp is een energie-efficiënte oplossing voor het verwarmen van je woning. Een duurzame investering die je op termijn kunt terugverdienen. Maar voor de werking van deze warmtepomp is het in sommige gevallen nodig om een buitenunit in je tuin te plaatsen. Om welke warmtepompen gaat dat dan en waar moet je rekening mee houden als je een warmtepomp in de tuin plaatst? We brengen je op de hoogte in dit artikel.

Niet alle warmtepompen hebben een buitenunit

Voordat we het verder gaan hebben over het opstellen van een buitenunit, is het goed om te weten dat niet alle warmtepompen een buitenunit hebben. De warmtepomp die dit wel heeft is de lucht/water warmtepomp, die de buitenlucht als bron gebruikt. De lucht wordt via deze buitenunit opgevangen en naar de binnenunit geleid, waar het omgezet wordt in energie voor het verwarmen van de woning. Er zijn ook warmtepompen die geen buitenunit nodig hebben. Dit zijn de volgende:

  • Ventilatielucht/water warmtepomp: maakt gebruik van de ventilatielucht in het huis
  • Geothermische warmtepomp: maakt gebruik van de bodem door middel van een bron in de grond

Het voordeel van plaatsing in de tuin

Wanneer je kiest voor een lucht/water warmtepomp met een buitenunit, dan is de tuin vaak een goede plek om deze buitenunit te plaatsen. Een nadeel van dit type warmtepomp is namelijk dat de buitenunit wat geluid kan maken, het gaat dan met name over de ventilator van de warmtepomp. Wanneer je de warmtepomp op de juiste plek in de tuin plaatst, heb je daar zo min mogelijk last van.  Lees meer over het beperken van geluid op de website van de Vlaamse overheid. In de tuin kun je er bovendien voor zorgen dat de buitenunit volop ruimte heeft om goed te functioneren.

De keuze van de plek

Het kan per woning verschillen wat de ultieme plek is voor het plaatsen van de buitenunit. Houd in ieder geval rekening met:

  • Minimaal 35 cm ruimte tussen de buitenunit en de muur voor het aanzuigen van de lucht
  • Denk na over de productie van geluid en of jij of de buren hier last van gaan hebben
  • Houd rekening met de regelgeving die in je gemeente geldt
  • Zorg ervoor dat de buitenunit goed toegankelijk is voor onderhoud en reparaties
  • Plaats de buitenunit zo dicht mogelijk bij de binnenunit, bij voorkeur niet meer dan 20 meter van elkaar
  • Qua bescherming is het belangrijk dat de buitenunit goed beschermd is tegen hevige wind, neerslag en direct zonlicht

Zo weet je meer over het plaatsen van een warmtepomp in je tuin. Laat je inspireren door nog meer interessante tuinblogs, zoals het kopen en installeren van de juiste tuinverlichting. Wij zorgen ervoor dat je je tuin op de juiste manier kunt inrichten.