Vind jouw tuincentrum

Hoe verzorgt u uw tuin bij warm weer?

Eindelijk, de zomer staat weer voor de deur! Dé tijd van het jaar om eens heerlijk van uw tuin te genieten, maar ook om wat extra moeite in de verzorging er van te steken. Planten kunnen het namelijk zwaar krijgen met warm en droog weer. U wilt natuurlijk niet dat u aan het eind van de zomer geen plant meer overeind hebt staan! Hieronder leest u wat u allemaal kunt doen om uw tuin zo goed mogelijk te verzorgen tijdens warme, droge periodes.

Sproeien

Het is vooral belangrijk dat uw planten op de juiste manier besproeid worden. Planten bestaan voor 95% uit water. In de zomer verliezen zij snel vocht en dit moet dus weer worden aangevuld. Wanneer dit niet gebeurt gaan planten hangen en drogen ze uiteindelijk zelfs uit. Het is aan te raden om uw planten één keer per week minimaal twee uur te sproeien. Wanneer het meerdere dagen achter elkaar heel warm is geweest, is een extra sproeibeurt een goed idee. Het water zakt op deze manier in de diepere grondlagen, waardoor de planten het water in deze lagen gaan zoeken en zo beter wortelen. Potplanten kunnen niet bij de diepere bodemlagen komen. Geef deze dus wel dagelijks water. Te veel water kan soms ook fataal zijn. De grond raakt verzadigd en er kunnen ziektes en schimmels ontstaan. Vergeet niet dat een regenbui natuurlijke besproeiing is. Sla op regenachtige dagen dus een keertje over!

[page-break]

Bladluizen

Controleer uw tuin ook regelmatig op bladluizen. Deze verspreiden zich namelijk sneller met warm weer. Met hun zuigmondje zuigen zij de sappen uit uw planten, waardoor deze verzwakken. Daarnaast scheiden bladluizen honingdauw af en dit kan zwarte schimmel veroorzaken. U kunt bladluizen herkennen aan:

  • Ongeveer 5 mm groot
  • Peervormig lichaam
  • Groen, wit, zwart, geel of rood

Bladluis gespot? Spuit de bladluizen met een krachtige straal van uw planten af of gebruik een bestrijdingsmiddel.

Onkruid

De zomer is ook een fijne tijd voor onkruid. Deze ongewenste plantjes kiemen en groeien namelijk het snelst met warm weer. Onkruid brengt uw planten schade toe door deze voedsel, licht en groeiplaats te ontnemen. Laat uw tuin niet overwoekeren door onkruid en verwijder de plantjes voordat ze gaan bloeien en zich kunnen verspreiden.

Met deze tips bent u er van verzekerd dat uw planten er ook in warme, droge periodes prachtig bij staan. U hoeft deze zomer niet meer op vakantie; genieten doet u in eigen tuin!