Vind jouw tuincentrum

Huisdieren zijn goed voor de gezondheid!

In een groot deel van de Belgische huishoudens trippelt wel een lieve kat, hond, of knaagdier rond. Het houden van een huisdier is dan ook hartstikke leuk en u doet er natuurlijk alles aan om uw huisdier een gezond en gelukkig leven te geven, maar wist u dat het hebben van een huisdier ook heel goed is voor onze fysieke en mentale gezondheid?

Positieve invloed van huisdieren op onze fysieke gezondheid

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat huisdieren goed kunnen zijn voor onze gezondheid. Het hebben van een huisdier:

  • Verlaagt de bloeddruk
  • Verlaagt het cholesterolgehalte
  • Werkt effectiever om stresseffecten op hart- en bloedvaten tegen te gaan dan de aanwezigheid van een menselijke vriend of partner

Het effect van het hebben van een huisdier op de overlevingskans na een hartaanval is ook onderzocht, en wat bleek? Mensen met een huisdier hebben meer kans om een hartaanval te overleven dan mensen zonder huisdier. Het ging hier dan vooral om honden. Verder is uit onderzoek gebleken dat de bloeddruk tijdens een stressvolle gebeurtenis bij mensen met een huisdier lager blijft. Meer voor de hand liggende gevolgen van huisdieren op onze gezondheid zijn een betere conditie door extra beweging en het beter bestand zijn tegen allergieën en kleine gezondheidsklachten. Natuurlijk kunnen huisdieren ook ongezond voor u zijn, wanneer zij ziekten overbrengen. Ga daarom altijd op een hygiënische manier met uw huisdier om!

Positieve invloed van huisdieren op onze mentale gezondheid

Baasjes geven vaak aan hun dier als vriend te zien; het dier geeft affectie, oordeelt niet en is altijd eerlijk. Iets wat we bij onze medemens af en toe missen? Huisdieren zorgen voor een vorm van lichamelijk contact, waardoor u zich geliefd voelt en dit werkt goed tegen eenzaamheid. Vooral in onzeker periodes en periodes van verlies kan een huisdier veel steun bieden. Daarnaast zorgt een huisdier vaak voor een veilig gevoel. Huisdieren zijn dus een grote sociale steun. Mensen met een lage eigenwaarde kunnen ook veel voldoening halen uit het zorgen voor een huisdier en huisdieren kunnen de zin in het leven teruggeven. Hoe meer u aan uw diertje gehecht raakt, hoe groter de effecten zijn!