Vind jouw tuincentrum

Kweek nu uw eigen paprika!

In dit artikel leest u precies hoe u uw eigen paprika's kunt kweken! Het is makkelijker dan u denkt en met deze tips moet het helemaal goed komen. Binnen no-time heeft u uw eigen paprika plant in huis en hoeft u niet meer naar de supermarkt voor dit heerlijke stuk groente. 

Paprika zaaien

Zaaien voor een paprika-plant kunt u het beste begin maart binnenshuis doen. De paprika's kunt u zaaien in een margarinebakje gevuld met gezeefde potgrond. Maak de potgrond licht vochtig en plaats de zaden op de potgrond. Hierna moeten de zaden weer bedekt worden met potgrond en hierna kunt u de deksel van het bakje er los opleggen. Zo blijft de potgrond nat, maar komt er ook genoeg lucht bij de zaden. Ook kunt u ervoor kiezen om de zaden in de potgrond te leggen zonder deze hierna te bedekken met een extra laag potgrond. U moet er dan wel op letten dat u een wat groter bakje over het kleine bakje als deksel plaatst. Zo krijgen de plantjes lucht en wordt er als het ware een eco-systeem gemaakt voor de paprika plantjes. 

Paprika zelf kweken

Zodra de eerste plantjes te zien zijn, is het van belang dat u de deksel van het bakje verwijderd. Zet het bakje op een warme plek met veel licht. Zo groeien de paprika-planten het beste. Pas op dat u de plantjes niet op een donkere plek of koude plek plaatst, dan kan het namelijk voorkomen dat de sprietjes erg dun en lang worden en uiteindelijk afbreken omdat zij niet sterk genoeg zijn. Let er ook goed op dat de plantjes genoeg water krijgen, ze zijn namelijk gewend om in een gebied te groeien waar een hoge luchtvochtigheid is. 

Paprika planten verspenen

Als de paprika plantjes eenmaal blaadjes gaan maken, is het tijd om deze te verspenen. Bij vier of meer blaadjes kunt u dit al doen. U pakt een theelepel en lepelt de plantjes voorzichtig uit het bakje in een bloempotje. Zorg ervoor dat in dit bloempotje gezeefde potgrond zit en dat deze potgrond genoeg kalk bevat. Deze potjes kunt u weer op een zonnige en warme plek in huis plaatsen. 

Paprika planten in krat of mand

Als de plantjes weer genoeg zijn gegroeid kunt u de planten uit het bloempotje halen en in een mand plaatsen met een klein laagje grond. Dit kan een boodschappenkrat zijn of een mand met veel gaatjes. Het is belangrijk dat u de planten in deze krat of mand veel water geeft en niet direct in de zon plaatst. U kunt ze wel buiten in een kas eventueel plaatsen, maar direct zonlicht is niet gewenst. 

Paprika plant planten in de tuin

Ongeveer eind mei kunt u de plant in de tuingrond plaatsen. De plant is dan gewend aan de temperatuur doordat u deze buiten in een kas heeft geplaatst en is klaar voor de zomer. Zorg er wel voor dat er een stok of tak aan de plant wordt vastgebonden zodat deze niet omvalt. Hierna is het alleen nog maar wachten tot er paprika's aan de plant groeien en zorgen dat de plant niet ziek wordt. Als er paprika's aan de plant groeien, kunt u deze als zij gaan verkleuren van de plant afhalen. Het verkleuren terwijl de paprika nog aan de plant vastzit kost erg veel energie voor de plant en dit kunnen paprika's ook prima zelf.

Veel plezier met het kweken van uw eigen paprika's!