Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Het Ontwaken van de Lentetuin - Tuinkalender Maart

Maart markeert het langverwachte ontwaken van de tuin na de winterse rust. De tuinkalender voor deze maand is gevuld met belofte en activiteiten die het startsein geven voor een nieuw groeiseizoen. Terwijl de laatste winterse briesjes nog voelbaar zijn, begint de natuur langzaam te herleven, en tuiniers kunnen niet wachten om hun handen weer vuil te maken.

Vroege Lentebloeiers Begroeten de Zon

In maart kun je getuige zijn van de eerste lentebloeiers die moedig hun kopjes boven de grond uitsteken. Krokussen, sneeuwklokjes en lenteklokjes vormen een kleurrijk schouwspel dat de tuin schildert met tinten van wit, geel en paars. Neem de tijd om deze delicate schoonheden te bewonderen en laat ze je herinneren aan de prachtige transformatie die voor ons ligt.

Voorbereiding op Zaaien en Planten

De tuinkalender in maart roept op tot voorbereiding op het aankomende zaaiseizoen. Begin met het klaarmaken van de grond door compost toe te voegen en de bodemstructuur te verbeteren. Dit is het perfecte moment om zaden van vroege groenten zoals radijs, sla en wortelen binnen voor te zaaien. Maak een zaaikalender om een overzicht te houden en anticipeer op een overvloedige oogst later in het seizoen.

Aandacht voor de Fruitbomen

Terwijl de natuur ontwaakt, verdienen fruitbomen bijzondere aandacht in maart. Controleer op beschadigde takken en snoei waar nodig. Het is ook het ideale moment om fruitbomen te bemesten en te zorgen voor een gezonde start van het groeiseizoen. Wees alert op mogelijke late vorst en bescherm gevoelige fruitbloesems indien nodig om teleurstellingen te voorkomen.

Voorbereiding op het Zomerseizoen

Maart dient ook als een cruciale periode voor de algemene voorbereiding op het komende zomerseizoen. Repareer tuinpaden, reinig gereedschap, en maak de kas gereed voor toekomstige planten. Denk aan de tuinkalender als een gids die je door deze maand leidt, vol met beloften van bloeiende borders, knapperige groenten en de voldoening van een goed verzorgde tuin. In maart leg je de basis voor een weelderig en vruchtbaar groeiseizoen dat voor je ligt.

Bol AlgemeenBol Algemeen