Vind jouw tuincentrum

Sale Solden 2023Sale Solden 2023

Maak kennis met de solar cooker

Heb jij een buitenkeuken of barbecue? Dan zul je hier in de zomer waarschijnlijk veelvuldig gebruik van maken. Binnen koken warmt namelijk je huis op, waardoor je de airconditioning sneller aanzet en ook de afzuigkap werkt op energie. Door buiten te koken, bespaar je dus energiekosten, zeker wanneer je extra maatregelen neemt, zoals energieleveranciers vergelijken om zo een goedkoop energiecontract te vinden. Toch verbruikt het gaspit, de oven of de elektrische barbecue ook stroom. Wist je dat je met een solar cooker helemaal gratis en voor niets je eten kunt braden?

Wat is een solar cooker?

De solar cooker of zonne-oven maakt gebruik van een zonnecollector om je eten op te warmen. Ze hebben geen brandstof nodig en sommige types zijn best goedkoop of kun je zelf maken. Dankzij deze eigenschappen worden ze voornamelijk gebruikt in derdewereldlanden, maar ook op campings zijn ze het ideale kookmaatje omdat verbrandingsgevaar nihil is. Er zijn verschillende soorten solar cookers die ieder hun voor- en nadelen hebben, zoals de solar box cooker, de parabolische cooker en de hybride cooker.

De Solar box cooker

Zoals de naam al doet vermoeden, is deze solar cooker doosvormig. Voor dit type heb je enkel een houten buitenkist, een metalen binnenbak, aluminiumfolie, isolatiemateriaal, een glasplaat en triplexplaten nodig. Doordat de Solar box cooker het voedsel tot 150 graden opwarmt, kan het vrijwel ieder gerecht garen. De temperatuur is niet zo hoog, dus dit kan wel enkele uren duren. Het voordeel is dat het voedsel dankzij de lage temperatuur niet snel aanbrandt, waardoor je je avondeten makkelijk de hele dag in de solar cooker kan laten zitten.

Parabolische cooker

Dit type solar cooker maakt gebruikt van een reflector om de zonnestralen te richten op een gezamenlijk brandpunt. Dit brandpunt wordt snel erg heet en kan een zwarte ketel vlug opwarmen. Het voordeel van deze cooker tegenover de Solar box cooker is dan ook dat het je maaltijd veel sneller gaart, doordat het de warmte van de zonnestralen centreert. Een eitje in binnen drie minuten gebakken. Een nadeel is dat het ontwerp van de parabolische cooker complexer is, waardoor deze niet makkelijk zelf te maken is. Je zult dus deze dus waarschijnlijk moeten aanschaffen.

Hybride cooker

Wanneer de zon wegvalt, heb je niets aan bovenstaande cookers. De hybride cooker kan zijn werk voortzetten op brandstof, wanneer de wolken roet in het eten gooien. Het nadeel van dit type is dat ze duurder zijn dan een zelfgemaakte cooker. Deze hybride variant maakt net als de parabolische cooker gebruik van reflectoren, maar deze kunnen vervangen worden door bijvoorbeeld een elektrisch element, wanneer dit wenselijk is.