Vind jouw tuincentrum

Maak uw moestuin winterklaar!

Het is niet zo’n leuke tijd voor de moestuinliefhebber, want er valt niet veel meer te verbouwen. U kunt eventueel nog wat bieten, pastinaken of wortels oogsten, maar daar houdt het dan ook op. Dit betekent niet dat er niets meer te doen is in de moestuin, want het is tijd voor de voorbereidingen voor de winter.

Ruim uw moestuin op

Er staan nu waarschijnlijk nog een hoop planten in uw moestuin die geen vruchten hebben gedragen. Deze gaan geen oogst meer geven en u kunt ze dus op de composthoop gooien. Laat afgevallen blad in de moestuin liggen, zodat dieren in uw tuin er een winterslaap in kunnen houden. De bladeren zullen er ook voor zorgen dat de grond niet bevriest. Verwijder het laatste onkruid.

Omspitten voor een luchtige bodem

Een schone grond kan worden omgespit. Zo wordt de bodem luchtiger. Vooral bij kleigrond is het handig om dit te doen. De grote stukken grond zullen door de kou uit elkaar vallen. Maak daarna uw schoffel en andere tuingereedschap schoon. Dan kunt u het weer netjes opbergen in de schuur.

Compost

Hoe vroeger u compost over de grond verspreid, hoe beter. De compost heeft dan namelijk meer tijd om in te werken. Aan het eind van de winter is het handig om alvast wat kalk toe te voegen aan de bodem. Bij een lichtere grond is het beter om compost te verspreiden in het voorjaar.

Een goed moestuinplan is het halve werk

U heeft nu even de tijd om een goed moestuinplan te maken. Het is veel beter om met een van te voren bedacht plan aan de slag te gaan dan om zomaar wat te doen. Schrijf in uw plan:

  • Wanneer je welke plant moet planten of zaaien
  • Wanneer je welke plant moet oogsten
  • De plantafstand
  • Hoeveel je wilt zaaien

Heel veel succes!