Vind jouw tuincentrum

Nog één keer verticuteren in het najaar

U heeft er vast weleens van gehoord: verticuteren, maar wist u ook dat het goed is om uw gazon in het najaar nog één keer te verticuteren? Wij leggen u uit waarom!

Waarom verticuteren?

Verticuteren is eigenlijk het gazon opzettelijk beschadigen. Dit klinkt vreemd, waarom zou u dat nou willen? De hoofdreden om te verticuteren is dat er bij het doorsnijden van de wortels een hormoon ontstaat, waardoor er meer gras gaat groeien. Zo creëert u een volle en gezonde grasmat. Daarnaast heeft ieder gazon helaas last van viltvorming. Dode grassen en mossen vormen een laag in het gazon, waardoor water niet meer kan worden opgenomen en ook licht en lucht de bodem niet meer kunnen doordringen. Zo wordt het gazon langzaam verstikt. U kunt er voor kiezen om deze dode grassen en mossen er met de hand uit te trekken, maar wat veel makkelijker is, is verticuteren!

Verticuteren in het najaar

Verticuteren doen we het liefst twee keer per jaar: in het voorjaar en in het najaar. In het najaar verticuteren we om het gazon klaar te maken voor het voorjaar en de zomer. In deze periode moet uw gazon natuurlijk stralen! Oktober is de beste maand om dit te doen, omdat het gazon dan voor de winterrust weer hersteld is. Vooral op klei- of veengrond groeien mossen snel, omdat deze bodemsoorten heel zuur zijn.

Klik door voor een filmpje over verticuteren!

[page-break]

Hoe gaat verticuteren in zijn werk?

De makkelijkste en goedkoopste manier om te verticuteren is door het gras met een verticuteerhark overhoop te halen. U kunt ook kiezen voor een verticuteermachine, maar deze zijn wel een stuk duurder. Jurgen laat u zien hoe verticuteren in zijn werk gaat.