Vind jouw tuincentrum

Bol AlgemeenBol Algemeen

Stappenplan voor het bouwen van een tuinhuis

Ben je van plan een tuinhuis te gaan bouwen in je achtertuin? Dan maak je een zeer goede keuze. Een tuinhuis heeft namelijk veel voordelen. Allereerst is het een perfecte plek om tuingereedschap, fietsen of andere spullen op te slaan. Daarnaast kun je het huisje ook erg goed gebruiken als tweede woonkamer of een ruimte voor de kinderen. Om het tuinhuis te maken, heb je natuurlijk de juiste artikelen nodig. Zorg er altijd voor dat je de juiste kwaliteit ijzerwaren gebruikt door deze online te bestellen bij Wovar.

Een sterke basis

Voordat je gaat beginnen met het realiseren van het tuinhuisje, is het belangrijk dat je een sterke fundering aanlegt. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat je tuinhuis na enkele weken alweer schuin is weggezakt. Zorg er daarom voor dat je een gat graaft van ongeveer 30 centimeter in de tuin en vul deze met genoeg zand. Steek vervolgens paaltjes en betonpoeren in de grond voor een sterke fundering. Het is belangrijk dat de bovenkant waterpas is, zodat je niet schuin gaat bouwen. Als dit allemaal klaar is, kun je vervolgens beton gaan storten. Dit is niet voor ieder tuinhuis nodig, maar kan zeker een slimme optie zijn.

Een houten tuinhuis frame

Nadat je de fundering van het tuinhuis hebt aangelegd, kun je een start maken met het bouwen van het houten frame. Je begint altijd met het bouwen van een frame, zodat je daarna de muren gemakkelijk kunt bouwen. Het frame bestaat uit de belangrijkste balken die de vorm van het tuinhuis aangegeven. Het is altijd slim om het frame eerst te bouwen en deze in een keer op de grond van het tuinhuis te plaatsen. Als je het frame af hebt, kun je aan de slag met de wanden. Dit bestaat voornamelijk uit het bevestigen van horizontale of verticale planken.

 

Dakconstructie bouwen

Heb je de fundering er stevig bijliggen en is het houten frame af? Dan kun je beginnen met het bouwen van de dakconstructie. Er zijn verschillende mogelijkheden die je hebt voor de dakconstructie. Er zijn bijvoorbeeld veel tuinhuizen die zijn voorzien van een plat dak, maar je kunt ook kiezen voor een schuin dak. Deze verschillende soorten daken vragen natuurlijk ook om andere behandelingen. Als het om dakbedekking gaat, heb je verschillende keuzes. In veel gevallen wordt er gekozen voor goedkope materialen die lang goed blijven, zoals bijvoorbeeld golfplaten.

Ramen en deuren plaatsen

Als het dak geplaatst is, zie je al snel dat het tuinhuisje bijna af is. Je hoeft er nu namelijk alleen nog maar ramen en deuren in te plaatsen. Als je wilt dat je tuinhuis goed geïsoleerd wordt, is het verstandig om dubbel glas te plaatsen. Aan de binnenkant van het tuinhuis kun je dan vervolgens isolatie plaatsen om de warmte goed binnen te houden. Als je waardevolle spullen in het huisje gaat leggen, kan het ook wenselijk zijn om sloten te plaatsen. Het is handig om dat vooraf te bepalen, zodat je deze direct kunt gaan plaatsen als je de deur erin gaat zetten.

Accessoires toevoegen

Heb je het tuinhuisje helemaal af? Dan kun je gaan beginnen met het plaatsen van accessoires. Het is bijvoorbeeld erg leuk om het tuinhuisje te verbeteren met planten en bloemen. Kies bijvoorbeeld voor het maken van een bloembak en plaats deze voor het tuinhuisje. Ook kun je eventueel bij de ramen een bloembak toevoegen die je net onder het raam hangt. Op deze manier krijgt je tuinhuisje een unieke stijl. Weet jij al hoe je het tuinhuisje wilt gaan versieren?

Bol AlgemeenBol Algemeen